Koronavirus najnovije

Kako izgleda pravilan razvoj u prvoj godini? Da li beba dovoljno napreduje? Kada se uvodi nemlečna hrana? Na ova pitanja odgovara dr Biljana Kostić, stručna saradnica sajta Yumama.

"Svaka beba je individua za sebe, to znači i da je napredak bebe individualan. Samo na osnovu pedijatrijske prcene može se zaključiti da li je za bebu najkorisnije i dovoljno samo dojenje, koje je apsolutno neprikosnoveno, i uvek ga treba spominjati forsirati i motivisati mlade majke da isključivo doje.

Ali ako iz nekog razloga to nije dovoljno ili postoji neka medicinska indikacija da moraju da se koriste adaptirane mlečne formule jako je važno izabrati odgovarajuću mlečnu formulu i zanti koliko, kada i kako je dodati ishrani", kaže dr Biljana Kostić.

Kada je reč o napredovanju bebe iz meseca u mesec tokom prve godine, doktorka Biljana kaže da postoji jedno "nepisano" pravilo.

"Uopšte, pravilo je, da ga tako nazovem, na osnovu dugogodišnjeg iskustva pedijatara, da beba u prvom mesecu dobija jedan kilogram ili kilogram i sto grama. Mada, nekada se u praksi dešava da bebe dobiju i više, kologram i dvesta-trista, naročito one bebe koje doje. Već u drugom mesecu ta dinamika nije ista, i bebe dobijaju sedamsto do osamsto grama. U petom mesecu beba bi trebalo da je usvostručila težinu koju je imala na rođenju. Uvođenjem čvrste hrane u pravo vreme i na pravi način, beba bi do godinu dana trebala da utrostruči porođajnu težinu", kaže dr Kostić.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama