Iako od izmlazanja i mama i beba imaju samo koristi, postoje i neka pitanja koja često padnu na um mamama koje doje bebu. Jedno od njih je i kako se odmrzava i greje, ali i koliko treba da bude toplo mleko koje je mama prethodno izmlazala i sačuvala? 

Premastručnjacima Medele (medelabreastfeedingus.com), sajta za podršku mamama koje doje, temperatura mleka se proverava na koži i ne sme biti ni hladna i pretopla. Ukoliko se majka izmlazala tog dana, i tog istog dana mleko želi da da bebi, ona može da ga čuva i na sobnoj temperaturi, i ta temperatura će odgovarati bebi.

Koliko dugo humano (majčino) mleko sme da stoji na sobnoj temperaturi

27 – 32 °C - 3 do 4 sata

16 – 36 °C - 4 do 8 sati (preporuka: 3 do 4 sata)

15 °C - 24 sata

Kako se odmrzava majčino (humano) mleko

Majčino mleko može da se koristi samo ako je ispravno čuvano, odnosno zamrznuto.

Kada želite da koristite mleko koje je bilo zamrznuto, veoma je važno da ga ne odmrzavate i ne zagrevate u mikrotalasnoj pećnici, jer se na taj način uništavaju enzimi koji čuvaju imunutet vaše bebe.

Najbolje bi bilo da posudu veče pre izvadite iz zamrzivača i preko noći držite u frižideru. Ukoliko vam je mleko potrebno tog dana, ono se odmrzava na sobnoj temperaturi ili tako što se stavi u posudu sa toplom vodom dok se ne postigne temperatura pogodana za konzumiranje. 

Ukoliko na koži nakon testiranja osetite da je mleko hladno, ono se greje u grejaču ili u posudi sa toplom vodom.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama