Vaša beba sigurno neće imati sposobnost da vidi prilično jasno pre nego što napuni 12 meseci, ali vid kod dece se potpuno razvija tek između treće i pete godine.

Bebin vid se značajno poboljšava tokom prve godine. Na rođenju beba može samo da detektuje svetlost i pokret, tj. može da vidi lica i velike oblike. Do kraja prvog meseca, beba može da uspostavi kontakt očima i da se fokusira na objekte oko 12 centimetara.

Da li moje dete dobro vidi?

Kada beba napuni tri, četiri meseca, ona može da razlikuje boje i da se fokusira na manje objekte. Kako se bebin vid u skaladu sa rasuđivanjem poboljšava, ona može da se fokusira na objekte do 3 metra i da posmatra aktivnosti oko sebe. Ako, na primer, pomerate zvečku sa jedne na drugu stranu, nekoliko centimetara od bebinog lica, ona će zvečku stalno pratiti očima. To je veština koju bi svaka beba trebala da stekne u tom dobu.

Ako vaša beba ima četiri meseca i ne prati objekte očima ili ima problema sa pomeranjem očiju u bilo koju stranu, onda se za savet obratite lekaru. Rutinski pregledi mogu utvrditi da li beba ima problem sa vidom ili će se kod nje malo kasnije ovo čulo bolje razviti.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama