1. Sve manje beba jede povrće

Najnovija ispitivanja su pokazala da u ishrani dece do druge godine života povrće zauzima sve manje mesta. Kako bi se ova pojava sprečila, roditelji moraju biti izuzetno kreativni u načinu posluživanja povrća u okviru dnevnih obroka. Na primer, pokušajte da poslužite pastu sa graškom ili spanać u jutarnjem šejku. Ako vaša beba odbija određenu hranu, ostanite uporni. Veliki broj roditelja odustane prebrzo, naročito kada je reč o povrću.

2. Već u prvoj godini života dece, njihov glavni izvor voća postaju sokovi

Roditelji moraju insistirati na zameni sokova celim voćkama. Čak i stoprocentni voćni sokovi ne sadrže istu količinu hranljivih materija kao što je to slučaj sa voćem. Ukoliko želite da služite sokove deci, ograničite dozu na manje od 3 decilitra dnevno.

3. Gazirani napici postaju svakodnevica sve većeg broja dece

Oko 30 procenata beba širom sveta počne da pije napitke bogate šećerom i gazirana pića i pre svoje druge godine. Roditelji su itekako dužni da o ovome vode računa i da u ishrani svoje dece održe primat vode i mleka, a onemoguće unošenje prevelike količine slatkih napitaka. U suprotnom, deca se izlažu velikom riziku- pojavi gojaznosti i sličnih zdravstvenih problema.

4. Povrće koje se najviše koristi u ishrani male dece jeste krompir- u formi čipsa i pomfrita

Pokušajte da prženi krompir zamenite pečenim ili pire krompirom koji su sami za sebe značajni izvori hranljivih materija. Ipak, trudite se da u dečiju ishranu uvedete i druge vrste povrća bogatog različitim vrstama korisnih i zdravih sastojaka.

5. Već u toku prve godine života, bebe unose u organizam prevelike količine natrijuma

Mala deca unose svakog dana oko 1,500 miligrama natrijuma u svoj organizam. Servirajte manje količine obrađene hrane jer je upravo ona najveći izvor natrijuma. Ako želite da značajno redukujete njegovo unošenje, koristite začine poput cimeta i đumbira u spravljanju jela, umesto soli.

Već u 15. mesecu života, bebe unose preko 6 čajnih kašika šećera u toku dana. Ti šećeri dalaze se u svim vrstama slatkiša, kolača, ali i u žitaricama, jogurtu itd. Pokušajte da dečiju hranu zasladite prirodnim putem (mešanjem voća sa jogurtom) i striktno pratite koliko šećera dnevno unose vaša deca.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama