Uvrnuto, čupasto ili bangavo stopalo (pes equinovarus congenitus idiopathicus) javlja se u jednom do tri slučaja na 1000 dece, češće kod dečaka, kao i među članovima iste porodice. Još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni uzroci nastanka ovog poremećaja, ali se pretpostavlja da kombinacija naslednih i intrauterinih faktora dovodi do zastoja u razvoju stopala.

Krivo stopalo se može uočiti po samom rođenju deteta, što omogućava da se preduzmu mere korekcije u prvim satima života. Odlaganje početka lečenja pogoršava stanje jer deformitet napreduje iz dana u dan.

Ukoliko je u pitanju lakši deformitet, koji je verovatno nastao zbog nepravilnog položaja bebinih stopala u maminom stomaku, lečenje se sprovodi fizikalnom terapijom (vežbama) i korekcijom položaja gipsanim ili plastičnim longetama.

Koje vežbe se primenjuju kod uvrnutog stopala i kako roditelji mogu da vežbaju sa bebom, saznajte u Yumama prilogu koji sledi...

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama