Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće i služi kao zaštitni omotač u maminom stomaku. Štiti plod od infekcije, reguliše mu toplotu, promet vode i soli. Pošto je uloga kože veoma značajna (ne služi samo da nas "pokrije"), beba se rađa sa već formiranom kožom, koja je razvijena koliko i gestacija. Takozvani sirasti maz zajedno sa kožom takođe ima zaštitnu ulogu. Izgled kože pokazuje da li je beba stigla na svet na vreme, ili se to, možda, desilo pre ili posle termina.

Kako izgleda zdrava koža bebe rođene u terminu?

Kod beba koje su rođene na vreme (a to je oko 40. nedelje), koža je potpuno zrela i spremna da obavlja svoje funkcije. Ružičaste je boje, glatka, topla na dodir i omogućava slobodne pokrete tela, posebno nogu i ruku, glave i vrata. Kod najvećeg broja beba, pogotovo kod prevremeno rođenih, koža je prekrivena finim lanugo dlačicama. Međutim, one otpadaju tokom prve godine života. Pri prvom pregledu gleda se da na koži nema anomalija, jer se u nekim slučajevima dešava da postoje defekti na pojedinim delovima tela, čak i da nema kože na njima.

Kako se neguje bebina koža?

Postoje dve „priče“. Jedni su zagovornici toga da ne treba sklanjati sirasti maz koji prekriva kožu, što znači da novorođenče ne treba kupati, ni prati - zato što sirasti maz i dalje štiti osetljivu kožu od infekcije, sada već od one koja dolazi spolja. Drugi smatraju da sirasti maz treba skinuti sa bebinog tela. U svakom slučaju, osnovno sredstvo za negu bebine kože je topla voda, zagrejana do temperature tela, a to znači do 37 stepeni.

Kako izgleda koža bebe koja je prevremeno došla na svet? 

Kod prevremeno rođenih, nedonesenih beba (rođenih, na primer, od 28. do 30. nedelje trudnoće) - koža je tanka, providna, kroz nju se vide krvni sudovi. Veoma je nežna, lako propušta toplotu i nije u stanju da obavlja sve svoje funkcije.

Kakva je koža novorođenog deteta kada se trudnoća prenese?

Kod ovih beba - koža je suva, perutava, lako mogu da se ljušte čitave partije.

Da li su to razlozi da mama i beba ostanu duže u porodilištu? Šta se preduzima?

Kada je reč o koži novorođenčeta, boravak u porodilištu se produžava samo ako je u pitanju infekcija, u drugim slučajevima se ne ostaje duže. Majka to rešava odgovarajućom negom bebe, uz stručne savete.

Tekst: Mirjana Ajbl

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama