Koronavirus najnovije

Smemo li sami da vadimo strano telo iz oka?

Upalu trepavicu ili sitni trun ćete lako da odstranite ispiranjem vodom. Ako strano telo ne možete da isperete, nemojte pokušavati sami da ga uklonite, jer zbog detetovog straha i bola ne možete da predvidite njegovu reakciju. Kako svaka nestručna manipulacija može da izazove naknadnu, nehotičnu povredu, bolje je da odnesete bebu oftalmologu.

Šta je čmičak?

U pitanju je gnojno zapaljenje u vidu čirića na obodu očnog kapka, izazvano bakterijom Zlatni stafilokok. Manifestuje se crvenilom i bolnim otokom ruba kapka sa jednim ili više zapaljenskih čvorića, u čijoj sredini se nalazi otvor kroz koji se cedi gnoj.

Kako dete dobije čmičak?

Dete se inficira trljanjem oka prljavim rukama, ili korišćenjem tuđeg peškira.

Kako se čmičak leči?

Na obolelo oko treba stavljati tople, suve obloge i antibiotsku mast, prema savetu lekara. Iako može spontano da prođe kada sav gnoj iscuri, ponekad je potrebna mala hirurška intervencija u vidu rasecanja. Ukoliko se infekcija proširi na okolna tkiva (što se dijagnostikuje oftalmološkim pregledom), u terapiju se uključuju sistemski antibiotici. 

Šta uraditi kada upadne hemikalija u oko?

Hemikalije (kiseline i baze) mogu teško da oštete oko. Povreda oka hemijskim sredstvom izaziva trenutno jak bol u oku, crvenilo, peckanje ili grebanje, sa posledičnim pojačanim suzenjem. Oko mora da se hitno ispere, najbolje sterilnim fiziološkim rastvorom, a ako ga nema, onda običnom vodom - i to, po mogućstvu, što veća površina (najbolje je, ukoliko dete dozvoli, podvrnuti mu očni kapak radi ispiranja). Odmah zatim, odojče treba odneti oftalmologu. U toku transporta treba nastaviti sa ispiranjem, nikako ne držati zatvoreno oko na putu do lekara, jer to produžava dejstvo hemikalije.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama