Bez obzira da li vreme provodite u zatvorenom prostoru ili prirodi, leto je uvek nezgodan period za bebe. Ukoliko je previše obučete, možete je dovesti u opasnost od osipa. Ukoliko njeno krhko telo izložite nešto duže sunčevim zracima, može dobiti opasne opekotine ili toplotni udar. Letnje vrućine takođe mogu uzrokovati Sindrom iznenadne smrti (SIDS). “Kada su visoke temperature, bebe spavaju čvrstim snom, što otežava njihovo buđenje i na taj način povećava rizik od SIDS-a”, objašnjava Brus Epštajn, čuveni pedijatar sa Floride.

Da biste bili sigurni da je vaša beba zaštićena i da se oseća dobro tokom dugih vrelih letnjih dana, pogledajte savete stručnjaka:

Birajte odgovarajuću garderobu

Ukoliko vreme provodite u zatvorenom prostoru, bebi obucite široku i laganu garderobu, po mogućstvu napravljenu od prirodnih materijala, kao što je pamuk koji apsorbuje znoj bolje od sintetičkih vlakana. Doktor Epštajn savetuje da bebu obučete baš onako kako ste se i vi obukli. “Ukoliko nosite šorts i majicu, to će odgovarati i bebi”, ističe on. 

Ukoliko izlazite iz kuće, bebi obucite duge i široke bele pantalonice i široku majicu dugih rukava. Nikako nemojte zaboraviti šeširić sa širokim obodom koji će zaštiti bebino lice. Nemojte da vas prevari oblačno vreme, jer sunčevi zraci se probijaju i kroz oblake.

Obezbedite dobru ventilaciju

S obzirom da se bebe ne znoje lepo, mogu se pregrejati mnogo brže od odraslih. Iz tog razloga bebu nikako ne smemo ostaviti u toploj prostoriji ili parkiranom automobilu. Čak i boravak od nekoliko minuta na toplom može povisiti bebinu temperaturu, a u ekstremnim slučajevima može biti i opasno po život.