Američki istraživači sproveli su interesantno, ali i važno istraživanje o tome šta se dešava kada beba mlađa od 12 meseci provede jednu ili više noći nedeljno odvojena od majke. 
Tokom istraživanja je otkriveno da su ove bebe manje vezane za majku, u poređenju sa bebama koje ređe spavaju kod očeva ili provode vreme sa njima tokom dana. Takođe, ova deca su mnogo nesigurnija u odraslom periodu u odnosu na svoje vršnjake.

Vodeći autor istraživanja, Samanta Tornelo, student doktorskih studija psihologije na Univerzitetu Virdžinija, objašnjava da povezanost majke i detetom za vreme njegove prve godine života, služi kao osnova za zdrav odnos u starijem dobu.  

Rezultati objavljeni u časopisu “Brak i porodica“, zasnovani su na opsežnom istraživanju o detetovoj dobrobiti, u kojoj je učestvovalo 5.000 dece rođene u američkim gradovima u periodou od 1998. do 2000. godine. Roditelji su intervjuisani nekoliko puta, a procenjivana su deca uzrasta do tri godine.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama