Proslavite rođendan razumno

● Kada vaše dete slavi svoj prvi rođendan, i vi zaslužujete čestitke! Prijatelji i rođaci će vas razdragano tapšati po leđima, jer ste uspešno "pregurali" svoju prvu godinu roditeljstva. Kada budete obeležavali ovaj poseban događaj, verovatno ćete se osećati kao da je u pitanju vaše lično slavlje - vrlo svečano i ponosno.    

● Ali, budimo iskreni: bebin prvi rođendan može da bude samo onoliko od slavlja za roditelje koliko je za samo dete. Osvežite svoje pamćenje - dovoljno je da se setite ovog vremena pre deset meseci, kada ste pokušavali da se "uravnotežite", da postignete stabilnost kao roditelj. Eh, kakve su to uspomene (posebno kada su u pitanju određene razvojne prekretnice vaše bebe).

● Vaš mališa je napunio godinu dana, zbog čega ste tako uzbuđeni i srećni. Iako se kod njega pojavljuje sve više znatiželje za svoje okruženje, radoznalosti i težnje za samostalnošću - više nego ikada do sada, ne zaboravite da je vaš mališa još uvek beba.

● U svakom slučaju, lepo je da proslavite bebin prvi rođendan, ali ga planirajte tako da vam je vaše dete sve vreme na umu. Najbolje bi bilo da to bude u krugu porodice i najbližih prijatelja, a veće društvo može da sačeka narednu godinu. 

Više pomoći oko razvoja

● Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Da li će vaš mališa da dosegne određene razvojne prekretnice ranije ili kasnije, on ima svoj razvojni put koji sledi. Uostalom, linija razdvajanja postignutog po mesecima je vrlo fluidna. Ako, ipak, imate bilo kakvih problema ili nedoumica u vezi razvoja vaše bebe, najbolje je da razgovarate sa pedijatrom. 

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama