Novi obrasci spavanja

● Oko 12. meseca ili, verovatnije, u narednih nekoliko meseci, primetićete da beba počinje da menja svoj raspored dnevnog Kako drugi, tako i ja!
Deca mogu da razviju rutinu na osnovu onog što vide da rade drugi mališani, naročito njihovi vršnjaci (na primer, u jaslicama ili vrtiću). To se odnosi i na promenu rutine spavanja preko dana. U svakom slučaju, uskoro ćete biti u mogućnosti da u popodnevnim satima svakog dana, u predviđeno vreme, odmorite vaše noge dobra dva sata.
odmaranja - uglavnom prelazi na jednu dugačku "dremku" u toku dana. Možda će početi da odgađa jutarnji odmor za kasnije, a zatim da odbije da je stavite u krevetac za drugi odmor u popodnevnim satima. Ili, može da se "skrasi" i legne za jutarnje dremanje u uobičajeno vreme, ali spava duže.

● Neke bebe se u samo jednom danu prilagode na novu rutinu dnevnog spavanja, dok kod drugih to ponekad potraje mesecima. Možda ćete morati da se umešate i "sprečite" bebu da drema u kasnijim jutarnjim satima - kako bi mogla da se smiri, legne i dobro i dugo odspava u popodnevnim satima. Doduše, to može da doprinese izvesnoj nervozi kod bebe u kasnim jutarnjim satima - jer je umorna.