Omiljeno ćebe, lutka...

● Imate li i vi Linusa u vašoj porodici? To je dečak iz crtanog filma o psiću Snupiju i drugarima, Doziranje "ljubimca"
Jedna od najuspešnijih taktika za postepeno odvikavanje od omiljenog predmeta uključuje uspostavljanje određenog vremena kada će on moći da se koristi. Odredite prema potrebi deteta prikladno vreme za „ljubimca“, na primer: vreme spavanja, opraštanje od roditelja kada izlaze iz kuće, kada je beba tužna,  nakon što se prevrne, padne, udari…
koji je prosto opsednut svojim ćebencetom, od koga se nikad ne razdvaja. Mnogi od nas se sa nežnošću sećaju svojih posebnih, "voljenih predmeta". Kao mališani, pripijali smo se uz njih, kako bi nam pomogli da prebrodimo teške situacije.

Omiljeni predmeti mogu da budu: ćebence, lutka, plišana životinja ili, možda, nešto drugo - onoliko dugo dokle zadrže posebno značenje i deluju umirujuće na vaše dete.

● Sada nije najbolje vreme za početak odvajanja vašeg deteta od njegovog omiljenog predmeta, pre svega zato što u ovom periodu mnoga deca zaziru od nepoznatih osoba i osećaju strah od razdvajanja (anksioznost). Doduše, možda ćete biti "umorni od gledanja" kako vaše dete vuče omiljeno ćebence svuda po sobi, dvorištu, čak i kada ste u gradu. Ali, postoje razne strategije koje roditelji koriste kako bi sprečili da se to dešava.