Saznajne sposobnosti

● Bebina memorija je "napravila krupne korake" ovog meseca. Kod vašeg čeda se razvijaju kognitivne (saznajne) sposobnosti koje mu omogućavaju da zapamti da vi još uvek postojite, čak i kada vas ne vidi. Inače, postoje .neke igre koje bebe obožavaju - poput žmurke, a značajne su jer podržavaju učenje o trajnosti (stalnosti) predmeta (i osoba, naravno). 

● Još jedna zanimljiva igra za bebu je da Igre žmurke
Mnoge bebe vole da uzmu svoje omiljeno ćebence, stave ga preko glave, a zatim povuku - da bi videle nasmejana lica roditelja. Vašoj bebi će se jako svideti ako nešto kažete dok je pokrivena, na primer: "Gde je beba otišla? Nigde je nema". Ukoliko beba ne pokreće igru sa ćebencetom, možete da pokrijete vaše oči rukama, a potom ih naglo otkrijete. Beba će ubrzo početi da vas imitira, istovremeno se zabavljajući i učeći
sakrijete njenu omiljenu igračku pod pokrivač. Ona će naučiti da treba da ga podigne, kako bi dobila igračku nazad.

● S obzirom da je beba shvatila pojam trajnosti (stalnosti), vrlo je moguće da žustro odreaguje kada joj kažete: "Zdravo". To je snažno povezano sa uznemirenošću zbog razdvajanja od vas. Jer, kada izađete iz prostorije, ona zna da vi postojite i da ste negde tamo, ali bez nje. Zbog toga je veoma važno da joj "objasnite" kako ćete uvek da joj se vratite i uzmete je u naručje. Uz vašu ljubav i podršku, mnogo lakše će da prođe kroz ovu fazu.

Komunikacija znacima

● Verovatno će proći još mesec-dva pre nego što čujete bebinu prvu "pravu" reč. Jezik tela
Ako je, na primer, beba u visokoj stolici za hranjenje, a želi da izađe, naučite je da to pokaže tako što će da podigne ruke (neka to bude znak). Istovremeno, treba da bude izložena uticaju jezika - objasnite joj šta vam je upravo "saopštila": "O, pa ti si završila sa jelom. Želiš da izađeš iz te stolice?".
Ali ona, zapravo, komunicira sa vama sve vreme. Uz pomoć određenih signala, beba saopštava svoje potrebe.

● Još jedan od popularnih signala je jednostavan pozdrav, odnosno mahanje, uz "pa-pa". Kada morate da se odvojite od bebe, mahnite joj i recite da odlazite, ali da ćete se videti kasnije. U početku, beba će da maše nakon što je to čula, pokazujući da upija informacije. Vremenom, počeće da maše direktno vama.

Više pomoći oko razvoja

Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Bez obzira da li vaše čedo doseže izvesne razvojne prekretnice rano ili kasno, ono ima svoj razvojni put, koji  prati. Uostalom, linija razdvajanja postignutog po mesecima je vrlo rasplinuta. Ako imate bilo kakvih sumnji, ili ste zabrinuti u vezi razvoja vašeg deteta, obavezno se konsultujte sa pedijatrom. 

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama