Sve više, beba postaje svesna sebe. Iskazuje različita raspoloženja, imitira izraze lica i određene zvukove. Učestvuje u aktivnostima koje je interesuju, a jasno stavlja do znanja kada nešto ne želi ili joj se ne sviđa. Tada uporno odmahuje glavom. Bebi je igra skrivanja jako zanimljiva. I sama voli da se sakrije, u očekivanju da bude pronađena.

Spremite se za akciju

● Do ovog uzrasta, bebe obično postaju veoma "mobilne". Njihova sposobnost da se pokreću uključuje brzo puzanje i iznenadnu promenu položaja, a u nekim slučajevima i hodanje. U sedeći položaj mogu da se "prebace" iz
Postoje mnoge normalne, zdrave bebe, koje nisu toliko zainteresovane za aktivnosti krupne motorike, već su sasvim zadovoljne da sede i mirno se igraju
gotovo bilo koje pozicije.

● Sada je od izuzetne važnosti da sačuvate bebinu sigurnost. Krajnje je vreme da se tome ozbiljno posvetite, ukoliko to do sada niste učinili. Osim na vaše veštine, oslonite se i na određena pomagala - dizajnirana tako da mala deca ne mogu da otvore i upotrebe opasne predmete (štitnici za utičnice, na primer). Tako ćete da stvorite bezbedno okruženje za svoje čedo. Jer, njegov "glavni posao" je da se kreće, istražuje i uči. U svakom slučaju, morate uvek da budete jedan korak ispred bebe. Opreza nikad dosta! Poželjno je i da razmenite iskustva sa drugim roditeljima, možda ćete čuti neke sjajne ideje. Najvažnije od svega je da se izbegne bilo kakva nezgoda.

Krstarenje - novi izazov 

● Sto u dnevnoj sobi (zapravo, stočić za kafu) ima visinu kao stvorenu za bebu: da se uz izbačaj podigne u stojeći položaj i vežba kruženje okolo, ili pravi prve korake - dok se pridržava za sto, radi održavanja ravnoteže. Beba Sad sam velika!
Kruženje okolo ili "krstarenje" predstavlja motornu prekretnicu za odojče - kada ono može da hoda držeći se za nešto. To čini svojevrstan prelaz od bebe do malog deteta, koje uči da hoda.
može da "krstari" od jednog komada nameštaja do drugog, kroz ceo dnevni boravak. A to je čini veoma zadovoljnom. Pre svega, ima mnogo bolji pregled. Pored toga, lakše pomera gornji deo tela dok stoji i pridržava se za nameštaj, dok pokušava da dohvati željeni predmet.

Dešava se i da beba jednom rukom drži predmet, dok pokušava da se sagne i drugom rukom dohvati sa zemlje igračku koja je mami.  Pogledajte taj osećaj trijumfa na njenom licu kada se pusti i stoji sasvim sama. Još samo da savlada nekoliko koraka do prvog ugla...