Osećaj sigurnosti

● Iako ste, verovatno, začuđeni bebinom neprestanom željom za kretanjem, možda niste primetili da ona uvek drži na oku lokaciju na kojoj se vi nalazite. Vi ste za nju sigurna baza u domu, od koje počinje svako istraživanje. Beba će biti više zainteresovana za samostalno upoznavanje sa svetom koji je okružuje ukoliko ima poverenje u onog ko se stara o njojBeba će rado da krene u svoj novi poduhvat, ali uvek želi da zna gde može da vas nađe ako joj je potreban zagrljaj, ili želi da vam pokaže igračku. Ona računa na vašu utehu i podršku, što je za nju svojevrstan pokretač - kao da se na "pumpi" snabde neophodnim "gorivom" pre ponovnog pokretanja.

Osećaj sigurnosti je izuzetno značajan za rast bebinog samopouzdanja. Naime, ona će biti više zainteresovana za samostalno upoznavanje sa svetom koji je okružuje ukoliko ima poverenje u onog ko se stara o njoj. Naročito ako je njen oslonac u neposrednoj blizini.

Više pomoći oko razvoja bebe

● Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Da li vaša beba doseže određene razvojne prekretnice ranije ili kasnije, nije toliko značajno, jer ona ima svoj put koji sledi. Uostalom, vrlo je fluidna linija razgraničenja postignutog po mesecima. Ako imate bilo kakvih pitanja, ili vas nešto brine, obavezno razgovarajte sa pedijatrom vaše bebe.

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama