Vaše čedo verovatno zna da samo sedne, a biće u mogućnosti i da sebe dovede u stojeći položaj, uglavnom se oslanjajući na nameštaj. Možda će, čak, pokazati interes za penjanje. Spremno je za novi napredak kada je u pitanju samostalno hranjenje, a pored toga jasno pokazuje koju hranu više voli.  

Puzanje je usavršeno, što omogućava veću fleksibilnost i brzinu kretanja, ali i zahteva veću brigu za bebinu bezbednost. Stoga se potrudite da joj omogućite sigurno istraživanje najbližeg okruženja.

Penjanje - značajna motorna veština

● Otprilike u vreme kada bebe nauče da se podignu u stojeći položaj uz izbačaj, one nauče i da se penju. To je drugačija veština, ali takođe uključuje koordinaciju nogu, premeštanje težine, i korišćenje ruku za izvlačenje Otprilike u vreme kada bebe nauče da se podignu u stojeći položaj uz izbačaj, one nauče i da se penjutela prema gore.

● Za malog penjača, stepenice su često neodoljive. Ali silazak, odnosno kretanje niz stepenice - zahteva veštine koje će se kod bebe u potpunosti razviti tek za nekoliko meseci.

Roditelji moraju da budu vrlo pažljivi kada je u pitanju penjanje njihove bebe uz stepenice. Preporuka je da se postave posebna, "bebi vrata" na dnu i vrhu stepeništa (izgledaju poput mreže ili ograde na krevecu) - kako bi se sprečilo istraživanje okoline bez nadzora odraslih i eventualne nezgode.