Foto: Profimedia

Manje mleka u ishrani

Mleko: Količinu mleka treba postepeno smanjivati. Veća količina od pola litra dnevno uzrokuje malokrvnost, jer zauzima mesto hrani bogatoj gvožđem, koga u mleku nema dovoljno.

Žitarice: Najbolje ih je davati u obliku kašice. Postoji veliki izbor gotovih žitnih kašica za bebe. One koje su obogaćene gvožđem, kvalitetnije su i treba ih davati detetu do osamnaest meseci. Do godinu dana treba izbegavati žitarice sa čokoladom ili medom. Mogu da se pripreme i domaće (popara, kačamak). Kao dodatak, može da se ponudi mlad kravlji sir*, žumance ili voće. Odojčetu od deset meseci treba staviti u ruku parče hleba ili keks da samo jede.

Povrće i meso: Od povrća, odojčetu može da se uvede spanać, sočivo i pire ili sok od svežeg, oljuštenog paradajza*. Od mesa, mogu da se daju sve vrste, osim svinjskog.

*Ako u vašoj porodici postoji sklonost ka bilo kakvoj vrsti alergije (astma, polenska kijavica, ekcemi), pre nego što bebi uvedete ove namirnice, posavetujte se sa pedijatrom.

So i masnoće: Ne treba žuriti sa dodavanjem soli u hranu (neophodna je tek od jedanaestog meseca), naročito u porodicama sa povišenim krvnim pritiskom. Masnoća se od šestog meseca dodaje hrani u vidu ulja ili margarina (najbolje u pire od povrća ili kačamak).

Voće, voda, sok: U prvoj godini se ne preporučuje bobičasto, jagodasto i južno voće (osim banane).

Vodu i sok, desetomesečno odojče treba da pije iz poklopljene čašice sa «kljunom», a količinu vode ne treba ograničavati.

Nemojte insistirati da beba pojede ceo obrok, naročito u fazi kada je muči nicanje zubića, koje prolazno umanjuje apetit. Važno je da što više pojede sama, bez vaše pomoći, a nered koji pritom napravi smatrajte normalnim i stavite u drugi plan. Spremljenu hranu možete da čuvate u frižideru 24 časa, a u zamrzivaču dve-tri nedelje.

Jelovnik za odojče uzrasta od 9 do 12 meseci

Obrok

vrsta hrane

Doručak

podoj ili mlečna formula i žitarice, ili kifla sa buterom i jogurt

Užina

voćni sok

Ručak

meso, riba, povrće

Užina

Voće

Večera

palenta, ili kuvane testenine, ili štrudla

Pred spavanje

podoj ili mlečna formula