Naučno je dokazano da se mališani koji su rođeni prerano susreću s brojnim problemima, a među njima je rizik za otežan i zakasneli razvoj govora, ali stručnjaci imaju dobre vesti za roditelje nedonoščadi.

"Roditelji mogu da promene pravac i tempo razvoja govora deteta tako šte će mu pevati, čitati priče i razgovarati s njim tokom svakodnevnih aktivnosti poput vožnje automobilom ili večere“, objašnjava dr Beti Vor, profesorka pedijatrije Univerziteta Braun, koja je bila na čelu tima koji je sproveo istraživanje o razvoju govora kod prerano rođene dece.

Takođe, dr Vor ističe da je obraćanje detetu od velike važnosti i tokom nege na samom početku detetovog života, čak i u porodilištu.

"Neophodno je da sve porodice dobiju saznanja o tome koliko je važno da bebe čuju govor", kaže ona.

U istraživanju, koje je objavljeno 10. februara 2014. u medicinskom časopisu Pedijatrija, učestvovalo je 36 beba koje su rođene pre očekivanog datuma, a one su čule, u proseku, 1.289 reči za 32 nedelje. Rezultati su pokazali da su nedonoščad koja su od odraslih čula po stotinu reči za jedan čas zabeležila daleko bolje ocene na testovima jezičkih sposobnosti namenjenim najmlađima.

"Deca uče slušajući razgovore ljudi oko sebe, ali je veoma važna i interakcija između odraslih i deteta", objašnjava Vorova.

Ova studija naišla na pozitivne reakcije naučne javnosti, a Loren Kobric Kros, šef  odeljenja za patologiju govora u čikaškoj Dečjoj bolnici „La Rabida“ podržava tim koji je sproveo istraživanje i slaže se s njihovim nalazima.

"Razgovor i interakcija pomažu razvoju vokabulara. Zato razgovarajte sa svojim detetom, budetite deo njegovog sveta i potrudite se da ga uključite u svoj svet i razgovore", kaže Kobric Krosova.

Prevela i priredila: Tamara Sorak

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama