Bezbednost u kuhinji

Bebe uživaju da istražuju kuhinju, pogotovo dok mama priprema obrok (ili, barem, to pokušava, dok joj se «mali puzač» mota oko nogu!). Nažalost, u pitanju je prostor koji može da bude opasan za bebu ako nisu preduzete neophodne mere predostrožnosti.

Obratite pažnju na sledeće «upozoravajuće» delove vaše kuhinje i budite na oprezu kada je beba u njihovoj blizini:

Štednjak
* Previše znatiželjne bebe, koje mogu da se podignu u stojeći položaj, sposobne su za otvaranje vrata rerne - da je malo istražuju! Zbog toga bi trebalo da to unapred sprečite.  

Igre u kuhinji
Koristite ove savete kako bi kuhinja postala sigurno mesto za bebu - da vežba nove veštine:
1. Odredite jedan element u kuhinji da bude bebin. Ona će uživati da ga otvara i zatvara.
2. Ponudite joj manje lonce i šerpe, plastične činije i čaše koje su sigurne za rukovanje.
3. Beba će biti oduševljena da drži veliku plastičnu ili drvenu kašiku (varjaču) i njome lupa o lonac, izvodeći neku svoju "melodiju".
* Držanje bebe na boku i mešanje jela u vrućoj posudi može da dovede do nesreće. Jednostavno, nemojte to da činite!

* Dobro pripazite šerpe i lonce na štednjaku, jer beba može da zgrabi njihove ručke i povuče posude prema sebi. 

Mašina za pranje posuđa
U njoj može da bude "opasnog" posuđa (čak i oštrog), koje čeka da bude oprano ili sklonjeno - zbog toga je važno da onemogućite pristup bebi do ovog uređaja (postavite neku blokadu).

Ostava (kuhinjski plakar)
Držite plastične kese (zbog opasnosti od gušenja) i sredstva za čišćenje na sigurnom, van domašaja bebe. Najbolje u zaključanom ormaru, ili elementu sa sigurnosnom bravom za decu, dobro učvršćenom.

Zaštita za stepenice

Dok beba istražuje svoje okruženje, opasnosti vrebaju na sve strane. Naročito su nezgodne stepenice. No, i za to postoji rešenje. Kao odlična zaštita, pokazala su se specijalno dizajnirana sigurnosna vrata, koja brinu o bezbednosti deteta i sprečavaju moguću nevolju (ima raznih modela, a mogu da se postave i u kući - na primer, na otvorena vrata, i napolju).

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama