Fotografije i ogledala

● I bebin intelekt se konstantno razvija. Ona sada može da "poveže" sebe sa svojim likom na fotografiji. Isto važi i za njen odraz u ogledalu. Ako želite da razonodite vašu bebu, dajte joj da gleda fotografije voljenih osoba.
Abum samo za bebu
Bilo bi dobro da kupite ili, još bolje, napravite foto album. Stavite u njega fotografije bebinih omiljenih rođaka. Osim fotografija dede i bake, poželjne su i slike tetaka, stričeva, ujaka… pa i onih koji žive daleko, a koje još nije videla. Ne zaboravite kućne ljubimce, ako ih imate. Pričajte bebi o ljudima u albumu. Vremenom će umeti da pokaže članove porodice kada izgovorite njihova imena

● Fotografije ne služe samo za zabavu, već i pomažu deci kada su odvojena od roditelja. Obezbedite bebi vašu sliku, kao i sliku vašeg partnera, ali i drugih članova porodice. Važno je da ima i vlastite fotografije, i to obavezno one na kojima obavlja omiljene aktivnosti sa vama. Kada vi niste pored nje, ili se beba oseća tužno, ili kada jednom ode u jaslice… možda će joj upravo gledanje vaše slike pomoći da prevaziđe teške trenutke, tako da može da se vrati igri i učenju.

Više pomoći oko razvoja bebe

S obzirom da neprestano razmišljate o razvoju vašeg deteta, trebalo bi da znate da je svaka beba ličnost za sebe. Zbog toga nema mesta za vašu zabrinutost da li je ranije ili kasnije dosegla neke  korake u okviru određenih razvojnih prekretnica. Ona sledi "svoj put", pa će vremenom sve da dođe na svoje mesto. U svakom slučaju, granica razdvajanja po mesecima je veoma fleksibilna. Ako imate neke nedoumice, razgovarajte sa pedijatrom vaše bebe, on će vam sve objasniti.  

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama