Bezbednost bebe u kući


● Zbog njene sve veće pokretljivosti, sada je pravo vreme da razmislite o bebinoj sigurnosti. Pregledajte pažljivo vaš dom. Pokrijte električne utičnice, odložite gajtane i užad za roletne i draperije, uklonite lomljive i oštre predmete sa stočića u dnevnoj sobi, ali i drugih mesta gde će dete biti u mogućnosti da ih dohvati.

● Razmotrite dobro koja bi mesta u kući mogla da zahtevaju vrata - definitivno na vrhu i u dnu stepenica. Važno je da beba ima siguran prostor za istraživanje, jer će idućih meseci to biti njen posao: da proveri i istraži svaki kutak u vašem domu.

● Svakako, postoji razlika među samim bebama koliko aktivne i znatiželjne mogu da budu u ovoj fazi. Tako su neki roditelji, kada im je odrastalo prvo dete - izvršili mali broj prepravki u kući zbog njegove bezbednosti, jer je bilo mirno. Ali su zato morali da se bace na veliki "remont" kuće za sledeće dete (tako da ništa opasno ne može da otvori i upotrebi, niti da neke stvari ošteti).

● Ukoliko imate vrlo aktivnog mališana, koji pritom vešto puzi, dobro razmotrite potencijalne opasnosti u stanu. Međutim, ako vašoj bebi najveće zadovoljstvo pričinjava da sedi i tako se igra, ili nije mnogo zainteresovana da puzi, imate još malo vremena dok ne počnete ozbiljno da razmišljate o njenoj sigurnosti. U svakom slučaju, bilo bi dobro da preduzmete neke korake.

Poslušajte savete pedijatra


Dok razmišljate o razvoju vašeg čeda, imajte na umu da je svako dete jedinstveno. Bez obzira da li doseže određene razvojne prekretnice ranije ili kasnije od drugih, ono ima sopstveni razvojni put, koji sledi. Linija razdvajanja između postignutog po mesecima, vrlo je zamagljena. Stoga, ukoliko imate nedoumice, ili vas brine neki segment razvoja vaše bebe, najbolje je da se obratite njenom pedijatru.
Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama