Strah od nepoznatih osoba


● Otprilike između šestog i dvanaestog meseca, vaša beba može da počne da pokazuje prve znake nepoverenja prema nepoznatim osobama. Ona sada može jasno da pravi razliku između ljudi koje zna i koje ne zna. To je
Kako MAMA kaže
Vi igrate veoma važnu ulogu u pomaganju bebi da se suoči sa "strancima". Prvo, ne morate nikada nikome da se izvinjavate zbog njenih reakcija. Jer, njen "odgovor" na nečije prisustvo nije pokazatelj nesigurnosti ili odraz vaših roditeljskih veština. Najbolje je da razgovarate sa svojom bebom o nepoznatoj osobi, na primer: "Ovo je tvoj ujak Petar. On je mnogo toga čuo o tebi i vrlo je srećan što te je upoznao". Vaša beba će da prihvati neznanca mnogo brže ako može da oseti vaše vlastito prihvatanje. Znači, ako se vama sviđa ta osoba, onda beba misli da je bezbedna u njenom društvu.
  normalna faza, koja utiče na decu u različitoj meri.   

● Iz sigurnosti vaših ruku, beba će mirnije da gleda lice nepoznate osobe, pomno slušajući ton razgovora između vas i tajanstvenog neznanca. Potrudite se da joj bude ugodno. Ako je previše osetljiva kada su u pitanju "stranci", nije dobra ideja da je predate u ruke "nove" osobe da je drži. Vremenom, ona će ipak da se "otkravi" i prihvati "stranu osobu" - na svoj, jedinstven način. To je individualno za svaku bebu. 

Uznemirenost zbog razdvajanja


● Otprilike u ovo vreme, može vam se učiniti da se vaša beba teže odvaja od vas, da joj je potrebno više vremena za to. Anksioznost zbog razdvajanja može da se pojavi u bilo kojem periodu nakon šestog meseca, ali obično vrhunac dostiže blizu dvanaestog meseca.

● Odvajanje od bebe je, takođe, velika prekretnica i za roditelje.  Ako je vaša beba uzrujana, uznemirena, ili se čvrsto pripija uz vas, to može da deluje srceparajuće. Pred roditelje se postavlja niz pitanja, kao što su: "Da li je moja beba nesigurna?", "Da li je suviše zavisna?", "Zašto ne može da veruje drugima?", "Jesam li ja loš roditelj zato što je sada ostavljam?"… Teško je - koliko može da bude, ali pokušajte da ne brinete, jer je to normalna faza u bebinom razvoju.