Vreme je za veliku kadu


● Beba je, verovatno, već dosta velika za kadicu u kojoj ste je ranije kupali. Ali, njeno stavljanje direktno u veliku kadu - može da bude zastrašujuće za roditelje. Jer, držanje malog, mokrog i klizavog tela deluje krajnje nepouzdano. Doduše, možete da koristite malo sedište za kupanje, sa vakuum držačima - "sisaljkama", koje se montiraju na dno kade. I to pogotovo sada, kada beba toliko uživa u sedenju. Ta sedišta često mogu i da se okreću oko svoje ose, a imaju i sigurnosni pojas, i "stočić" za igračke. U svakom slučaju, dobar su način da se beba "uvede" u veliku kadu.

● Jedno morate da zapamtite: bez obzira da li je beba u kadici ili velikoj kadi, na sedištu za kupanje ili sedi samostalno u kadici ili u kadi sa plitkom vodom - nikada ne smete da odvratite pažnju od nje - čak ni na sekund!  Vreme za kupanje je sjajna prilika za jačanje bliskosti sa bebom, posebno nakon dugog, iscrpljujućeg danaPotrebno je vrlo malo vremena, i vrlo malo vode da se desi nesreća. Dovoljno vam je rečeno! 

● Još jedan zabavan način da se organizuje vreme za kupanje sa vašim detetom, jeste da mu se pridružite u kadi. Ono će se osećati sigurno sa vama, a oboje možete da se opustite i uživate u vodi (i igračkama!).

● Vreme za kupanje je sjajna prilika za jačanje bliskosti sa bebom, posebno nakon dugog, iscrpljujućeg dana. Ispitajte da li je voda dobra - na starinski način - vašim laktom, jer je osetljiviji na temperaturu od vaših ruku. Proverite i da li su vam spremne neophodne stvari: peškir, peškirić za pranje, sunđer za kupanje, sapun, šampon… 

●Nakon kupanja, pažljivo izvadite bebu iz vode i brzo je pokrijte mekanim, paperjastim peškirom, a potom blagim tapkanjem osušite. Često se dešava da nije voda ta koja smeta bebama za koje se misli da ne vole kupanje, nego to što im je hladno dok čekaju onako mokre da budu obrisane.