Strah od nepoznatih osoba

● Otprilike između šestog i dvanaestog meseca, vaša beba može da počne da pokazuje prve znake nepoverenja prema nepoznatim osobama. Ona sada može jasno da pravi razliku između ljudi koje zna i koje ne zna. To je
Kako MAMA kaže
Vi igrate veoma važnu ulogu u pomaganju bebi da se suoči sa "strancima". Prvo, ne morate nikada nikome da se izvinjavate zbog njenih reakcija. Jer, njen "odgovor" na nečije prisustvo nije pokazatelj nesigurnosti ili odraz vaših roditeljskih veština. Najbolje je da razgovarate sa svojom bebom o nepoznatoj osobi, na primer: "Ovo je tvoj ujak Petar. On je mnogo toga čuo o tebi i vrlo je srećan što te je upoznao". Vaša beba će da prihvati neznanca mnogo brže ako može da oseti vaše vlastito prihvatanje. Znači, ako se vama sviđa ta osoba, onda beba misli da je bezbedna u njenom društvu.
  normalna faza, koja utiče na decu u različitoj meri.   

● Iz sigurnosti vaših ruku, beba će mirnije da gleda lice nepoznate osobe, pomno slušajući ton razgovora između vas i tajanstvenog neznanca. Potrudite se da joj bude ugodno. Ako je previše osetljiva kada su u pitanju "stranci", nije dobra ideja da je predate u ruke "nove" osobe da je drži. Vremenom, ona će ipak da se "otkravi" i prihvati "stranu osobu" - na svoj, jedinstven način. To je individualno za svaku bebu. 

Uznemirenost zbog razdvajanja

● Otprilike u ovo vreme, može vam se učiniti da se vaša beba teže odvaja od vas, da joj je potrebno više vremena za to. Anksioznost zbog razdvajanja može da se pojavi u bilo kojem periodu nakon šestog meseca, ali obično vrhunac dostiže blizu dvanaestog meseca.

● Odvajanje od bebe je, takođe, velika prekretnica i za roditelje.  Ako je vaša beba uzrujana, uznemirena, ili se čvrsto pripija uz vas, to može da deluje srceparajuće. Pred roditelje se postavlja niz pitanja, kao što su: "Da li je moja beba nesigurna?", "Da li je suviše zavisna?", "Zašto ne može da veruje drugima?", "Jesam li ja loš roditelj zato što je sada ostavljam?"… Teško je - koliko može da bude, ali pokušajte da ne brinete, jer je to normalna faza u bebinom razvoju.

Bezbednost bebe u kući

● Zbog njene sve veće pokretljivosti, sada je pravo vreme da razmislite o bebinoj sigurnosti. Pregledajte pažljivo vaš dom. Pokrijte električne utičnice, odložite gajtane i užad za roletne i draperije, uklonite lomljive i oštre predmete sa stočića u dnevnoj sobi, ali i drugih mesta gde će dete biti u mogućnosti da ih dohvati.

● Razmotrite dobro koja bi mesta u kući mogla da zahtevaju vrata - definitivno na vrhu i u dnu stepenica. Važno je da beba ima siguran prostor za istraživanje, jer će idućih meseci to biti njen posao: da proveri i istraži svaki kutak u vašem domu.

● Svakako, postoji razlika među samim bebama koliko aktivne i znatiželjne mogu da budu u ovoj fazi. Tako su neki roditelji, kada im je odrastalo prvo dete - izvršili mali broj prepravki u kući zbog njegove bezbednosti, jer je bilo mirno. Ali su zato morali da se bace na veliki "remont" kuće za sledeće dete (tako da ništa opasno ne može da otvori i upotrebi, niti da neke stvari ošteti).

● Ukoliko imate vrlo aktivnog mališana, koji pritom vešto puzi, dobro razmotrite potencijalne opasnosti u stanu. Međutim, ako vašoj bebi najveće zadovoljstvo pričinjava da sedi i tako se igra, ili nije mnogo zainteresovana da puzi, imate još malo vremena dok ne počnete ozbiljno da razmišljate o njenoj sigurnosti. U svakom slučaju, bilo bi dobro da preduzmete neke korake.

Poslušajte savete pedijatra

Dok razmišljate o razvoju vašeg čeda, imajte na umu da je svako dete jedinstveno. Bez obzira da li doseže određene razvojne prekretnice ranije ili kasnije od drugih, ono ima sopstveni razvojni put, koji sledi. Linija razdvajanja između postignutog po mesecima, vrlo je zamagljena. Stoga, ukoliko imate nedoumice, ili vas brine neki segment razvoja vaše bebe, najbolje je da se obratite njenom pedijatru.

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama