Pošto vaše dete postaje sve pokretljivije, povedite više računa o njegovoj sigurnosti - pre svega, učinite vaš dom bezbednim.

Beba nastavlja da "brblja", povremeno testirajući jačinu svog glasa. Pokazuje sve veće interesovanje za detalje, i veliku radoznalost. Shvata da neki predmeti postoje čak i ako se ne vide, a počinje i da pokazuje otpor ako je prisiljavate na nešto što ne želi.

Prvi iskorak, a verovatno i puzanje


● Sedenje postaje omiljena zabava. U sedmom mesecu, većina beba može da sedi bez pridržavanja - iako bi bilo dobro (biće vam zahvalne na tome) da u njihovoj blizini sačuvate jastuke za podupiranje, u slučaju da izgube U sedmom mesecu, većina beba može da sedi bez pridržavanja - iako bi bilo dobro da u njihovoj blizini sačuvate jastuke za podupiranje, u slučaju da izgube ravnotežuravnotežu! Ipak, ravnoteža se poboljšava, pa će beba početi da se igra u sedećem položaju.  

● Kada vaše dete vidi zanimljiv predmet izvan svog domašaja,  možda će pokušati da ga uzme. Iskorak napred iz sedećeg položaja, veoma je važan pokret. Vremenom, ako nastavi sa Kako ko može i voli
Kada počnu da puze, deca najčešće krenu prvo unazad, dok ne shvate kako da se usmere prema napred. Doduše, neke bebe potpuno preskaču uobičajene faze i uspravljaju se naglim "izbačajem", a onda stoje ili hodaju. No, pretpostavljamo da je vaša beba sada vrlo zadovoljna time da odmah sedne i posmatra zanimljive prizore oko sebe. Uživajte u ovom vremenu, jer će beba uskoro biti u stalnom pokretu. A ko će stalno da trči za njom? Pa, zna se!
skorakom,   počeće da se okreće na kolenima, a potom će moći i da se podigne iz tog položaja, uz dugo "protezanje". Onda će naučiti da se samo drži, pa da se podigne u četvoronožni položaj. U početku se  ljuljuška, klati napred-nazad u tom novom položaju, vežbajući za sledeći veliki pokret: puzanje. 

● Samo po sebi, puzanje ne predstavlja razvojnu prekretnicu, ali bebino razmišljanje kako da uzme predmet van svog domašaja, jeste važna prekretnica. Neke bebe "mile" na stomačiću, druge puze uz pomoć ruku i nogu, a pojedine "špartaju" na guzi - odižući je i spuštajući, pri čemu se odguruju nožicama.