Mozak bebe se razvija takvom brzinom da to deluje fascinantno. U četvrtom mesecu ona:● Može da spava oko šest sati noću pre nego što se probudi (spava oko 14 do 17 sati dnevno)

● Počinje da se "prevrće" (obično prvo sa stomaka na leđa)

● Može da prati predmete koji se pokreću - u luku od 180 stepeni

● Tepa, "čavrlja" i zabavlja sebe novim zvucima (posebno ako su malo više "bučni")

● Reaguje na sve boje i nijanse

● Istražuje predmete ustima (sve trpa u njih)

● Odgovara na podražaj zvečke ili zvona

● Beba će u ovom periodu da uživa u eksperimentisanju sa svojim glasom, koji će tek kasnije početi da se "rečnički" razvija. Najviše će da izgovara "konstrukcije" pune samoglasnika, poput "Ooh" i "Aaah", ali će i naučiti da može da promeni zvuk po volji - jednostavnim menjanjem oblika usta. Pored pomenutih glasova, beba će nastaviti da guče i proizvodi grlene zvukove. Veliko zadovoljstvo će joj predstavljati duvanje mehurića.

● Njen um jača i dobro "radi svoj posao" - pre svega, počinje da razvija mentalne slike o stvarima koje će se dogoditi kada beba nešto "traži". Odnosno, počinje da shvata i "predviđa" određene uzročno-posledične veze.

● Kod bebe se još uvek razvija koordinacija ruka-oko. Moguće je i  da će da protestuje ukoliko joj se uzmu neki "dragoceni predmeti" i odlože na izvesno vreme.

● Osim omiljenih igračaka, beba će i dalje biti okupirana svojim rukama. Neizmerno će da uživa u grljenju, milovanju i privijanju na grudi - posebno tokom dojenja, ili ušuškavanja pred večernji počinak.

● Beba počinje da uči da svaki predmet ima svoju "oznaku". Iako će proći prilično vremena pre nego što od nje čujete "prave" reči, beba će u međuvremenu da shvati kako se krznena životinja u njenom krevecu, koju mnogo voli - zove pas, mačka ili zeka, kao i da svaki drugi predmet ima određeno ime.

● Beba će biti ushićena povlačenjemi visećih predmeta, koji se njišu. No, omiljeni "predmeti" uključuju vašu kosu, nakit i odeću.

● Vaša beba se sve više smeje. Neki put joj je smeh tako zvonak i veseo da će biti prekrasno čuti ga ponovo. Izmamite malo tog smeha golicanjem i gledajte bebu kako se zadovoljno uvija i kikoće. 

Snežana Damnjanović-Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama