Koronavirus najnovije

● Blagotvoran dodir 

Dodir je još jedan način da se podrži rani razvoj mozga kod bebe, uz istovremeno jačanje vašeg odnosa bliskosti i ljubavi. Maženje bebe ili milovanje njene glavice kada zaspi - zapravo oslobađa hormone koji su od značaja za njen rast.

Studije pokazuju da bebe kod kojih je primenjena masaža - brže dobijaju na težini i imaju "dublje" periode sna
Studije pokazuju da bebe kod kojih je primenjena masaža - brže dobijaju na težini i imaju "dublje" periode sna. Potvrđeno je da se kortizol, hormon stresa koji ometa rast, manje proizvodi kod dece koja su redovno masirana. U svakom slučaju, masaža odojčadi se pokazala kao iznenađujuće korisna.

● Više pomoći oko razvoja bebe

Dok razmišljate o razvoju vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Stoga ne treba da vas brine da li će ono da dosegne određene razvojne prekretnice ranije ili kasnije. Jer, svaka beba ima svoju razvojnu stazu, koju sledi. Zapravo, veoma je "rastegljiva" linija razgraničenja, naročito između prvih meseci života. Ipak, ako ste zbog nečeg zabrinuti, najbolje je da porazgovarate sa lekarom koji prati razvoj vaše bebe. 


Snežana Damnjanović-Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama