Smešni pokreti i grimase

Što je izraz lica «šašaviji», tim bolje. Bebe vole pažnju, a pravljenje grimasa im je posebno zanimljivo. Čak i obično kijanje može da ih nasmeje.

  

Imitirajte životinje

«Moj jednogodišnji sin se slatko kikoće ako grokćem kao svinja. A moja ćerka, kada je bila beba, smejala bi se svaki put kada bih trubio kao slon, ili pravio buku poput majmuna, uz skakanje i češanje po glavi», kaže tata dvoje dece. Eto vam smeha do mile volje!

Njam, njam... prstići

Iz nekog razloga, većina beba voli kada im roditelji grickaju prstiće. Pretvarajte se da ih «jedete», uz glasno «mljackanje».

  

 

Ovo malo prase…

Bebe su «zaluđene» svojim prstima, a posebno vole da ih stavljaju u usta. Igrajte se sa njihovim prstićima, uz popularnu pesmicu: «Ovo malo prase ide na pijac, ovo malo prase ostaje kod kuće...».  

  

Poljupčići

Golicajte vašu bebu - ljubeći je po vratu, ili joj «duvajte» u stomačić (da se čuje smešan zvuk, kao kada konj rže) - to će izazvati njen širok osmeh.

Lutke živih boja

Bebe prosto obožavaju  lutke. Zato ih koristite da «razgovarate» sa svojim detetom - kao da lutka priča sa njim. Odličan izbor su meke, punjene lutke, vedrih boja. Zanimljive su i one koje na dodir ispuštaju određene zvukove - kao kuca, maca, krava... Beba će slatko da se smeje.

Blistavi mehurići

Bebe privlači čudesna magija mehurića. Duvajte ih prema bebi, neka nežno padaju na nju. Ona će oduševljeno da ih gleda, a posebno će joj biti zanimljivo kada se rasprsnu. 

 

Uja, vidim te!

Ovo je jedna od omiljenih dečjih igara odvajkada. Jednostavno pokrijte lice maramom, krpom, salvetom… ili to uradite na staromodan način, koristeći samo vaše ruke - a onda lice naglo otkrijte, uz pomenuti uzvik. Ili, izmislite drugi. Beba će biti presrećna, pa ćete videti mnogo osmeha.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama