Zdravlje bebe

Kada će već jednom ti zubi

Beba uveliko balavi, postaje nervozna, trpa ruke u usta, a desni su joj crvene i natečene. I pored svih ovih naznaka da će zubi uskoro početi da niču, kod većine beba će se to desiti posle navršenih šest meseci. Tegobe koje pre toga imaju, možete da ublažite gumenim "glodalicama", koje moraju da budu dobro oprane.

Upala uva

Ponekad beba deluje kao da je nervozna zbog izbijanja zuba, pa čak može da odbija hranu, dodiruje svoje uši, ima povišenu temperaturu i/ili proliv. Ovi simptomi su mnogo ređe izazvani nicanjem zubića nego što se misli. Ukoliko je beba slinava, pre će biti da je boli uvo. Upala srednjeg uva češće nastaje kod odojčadi hranjene uz pomoć flašice, nego kod dojene. Jer, mleko iz flašice, ukoliko se beba hrani u ležećem položaju, može da dospe direktno u srednje uvo, kroz kanal poznat pod imenom Eustahijeva tuba, a tamo predstavlja dobru hranu za bakterije. Tipično je da gladno odojče intenzivno plače, a kada pokuša da sisa - odbija dojku ili flašicu zbog bola, koji se tada javlja u uvu. Naročito je karakterističan vrisak iz dubokog noćnog sna, izazvan jakim bolom u uvu.

*Šta učiniti usred noći?

Kod sumnje na upalu uva, bebi treba dobro očistiti nosić - fiziološkim rastvorom, uz pomoć pumpice ili aspiratora za nos. Ukoliko se ne smiri, dati joj pola kašičice Paracetamola i sačekati jutro. U slučaju da se simptomi nastave, bebu treba odneti dečjem ili ušnom lekaru, koji će da obavi pregled i preduzme lečenje, ako je potrebno.

*Kako sprečiti upalu uva?

Prehlade su neminovna pojava, kad-tad će se desiti. Prvi i najupadljiviji simptom jeste sekret u nosu. Nos treba čistiti fiziološkim rastvorom, više puta u toku dana, a obavezno pre hranjenja, kako bi dete moglo da diše na nos dok sisa. U protivnom, moraće svaki čas da ispušta dojku ili cuclu kako bi uzelo vazduh, što će da poremeti mehanizam sisanja i dovede do zapadanja mleka u Eustahijevu tubu, sa posledičnom infekcijom. Upala uva se češće javlja kod beba kojima se uši čiste bebi štapićima, pa ih ušni lekari nikako ne preporučuju.

Pregledi u zdravstvenom savetovalištu

Ukoliko je do sada redovno vakcinisana, vaša beba bi između pet i šest meseci trebalo da primi i poslednju, treću dozu vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence B (DI TE PER, polio i HiB ili sve u jednoj, petovalentnoj vakcini). Sa punih pet meseci, zdravo terminsko dete udvostruči porođajnu težinu.

Igra sa bebom

Sada većina beba više nije tako laka za nošenje. Iako mnoge od njih iz polusedećeg pokušavaju da se dovedu u sedeći položaj, za to je još rano. Ali, zato prosto uživaju da ih nosite okrenute licem od vas, pridržavajući ih između nogu i ispod ruku, jer tako najbolje mogu da posmatraju okolinu i da se igraju svojim ručicama. U položaju na leđima, veoma će ih zabaviti niska od zvečki razapeta između bočnih strana kreveta, koju će da udaraju rukama, vrišteći od zadovoljstva kada čuju zveckanje.

Ipak, najviše će se obradovati vašem liku i glasu, pokušavajući da vas dodirnu, pa i počupaju za kosu.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama