Koronavirus najnovije

Greška broj 1: Postali ste rob svoje bebe 

Ukoliko vaša beba zaplače svaki put kada je spustite u krevetac i vi joj se uvek vratite da je utešite, ona nikada neće naučiti kako da se umiri za spavanje. 

Naravno, ovo ne znači da ne treba pomoći detetu ukoliko je bolesno ili uplašeno. Kada čujete da bebe zaista plače, sačekajte pet minuta pre nego što odete do kreveca. Sutra uveče, produžite taj interval do deset minuta i tako dalje. Na kraju, beba će sama naučiti da se uspava. 

Greška broj 2: Produžiti noćno hranjenje

Vaše dete je spremno da se odrekne hranjenja u ponoć u trenutku kada dostigne oko pet i po kilograma. Ukoliko je teže od toga i nastavlja da plače tokom noći, to je naučena reakcija. Umesto hranjenja, dajte svom detetu priliku da sebe ponovo uspava. 

Greška broj 3: Ljuškanje

Ukoliko ovo radite često, vaša beba će početi da zavisi od toga da neprestano bude u vašim rukama dok ne zadrema.

Ukoliko zaspi kada joj date flašicu, lagano je probudite pre nego što je stavite u kolevku. Najbolje je da ljuljate bebu dok se ne smiri, a potom je stavite u krevetac, dok je ona još uvek pomalo budna tako da može sama zaspati. 

Greška broj 4: Ostaviti dete u krevetu sa flašicom 

Kada se vaša beba uspava uz bočicu, mleko joj može ostati u ustima što bi dovelo do promene boje zuba i njihovog propadanja. Spavanje sa flašicom takođe povećava rizik od dobijanja infekcije uha. 

Greška broj 5: Zameniti noć za dan

Vaša beba nikada neće naučiti kako da spava tokom noći ukoliko ne shvati razliku između mraka i svetla. Kako biste pomogli svom detetu da organizuje ritam spavanja, pokušajte da mu osvetlite sobu tokom jutra i za vreme popodnevne dremke. I nikako nemojte ostavljati svetlo u sobi tokom noći. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama