Stalno nošenje u naručju ne podstiče bebu na aktivnost, kao i ležanje na leđima, u nosiljci ili kolicima. Boravak u ograničenom prostoru i istovremeni nagli rast, stvaraju kod bebe osećaj da ne može slobodno da se kreće. To će se ispoljiti nakon trećeg meseca, kada beba počinje polako da kontroliše svoje telo.

4. mesec

Kako počinje da se više interesuje za okolni prostor, beba postaje aktivnija, tako da se krajem četvrtog meseca u pokušaju da dođe do igračke - skotrlja na stranu. Ovo je momenat kada je moguće da padne sa kreveta ili stola za povijanje - ako je blizu ivice, zato bebu ne treba ni na sekund ostavljati bez kontakta rukom. Iako ovo još uvek nije pravo okretanje, jer su ruke i noge ispred tela, taj trenutak predstavlja početak razvoja kretanja na stranu.

5. mesec

U narednom mesecu, pokušaji da se okrene, uz pokretanje karlice, biće sve češći, što pokazuje zrelost deteta - svakako ga treba na to podsticati. U petom mesecu, beba prvi put voljno pokušava da se okrene sa leđa na stomak.

Nekada iz objektivnih razloga, kao što je široki povoj, ova aktivnost izostaje, ili ako beba uglavnom boravi u nosiljci ili kolicima - pokušaji da se okrene su onemogućeni. Krupne bebe, kao i one koje imaju nešto snižen tonus, takođe imaju poteškoća pri okretanju.