Povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta. Problemi koji se obično javljaju u vrelim letnjim danima su osipi, ojedi na koži bebe, ali i opasnost od dehidriranja, sunčanice i frasa kao posledice pregrevanja tela.

Pravilna nega i obezbeđivanje optimalnih uslova u stanu pomoći će vašoj bebi da svoje prvo leto provede što bezbrižnije.

Kako napraviti hladovinu u stanu?

Najoptimalnija spoljašnja temperatura za dete je između 18 i 20 stepeni, što je leti teško održati u stanu, ako nemate klima uređaj. Zato treba preduzeti neke mere zaštite kako bi se beba što je moguće prijatnije osećala. Prostorije u kojima beba boravi trebalo bi zaštititi od sunca i od prekomernog ulaska toplote.

Preporučuje se da se stan u ranim jutarnjim satima provetri, a zatim da se prozori zatvore i navuku roletne. Ipak, od stana ne treba napraviti bunker, neka uvek bude dovoljno dnevne svetlosti.

Kada možete u šetnju sa bebom?

Novorođenčetu je potrebno određeno vreme da se adaptira na spoljne uslove života. Zato, ako ste ovih dana dobili bebu, budite strpljivi i postepeno je privikavajte na izlaske.

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnje, prvih dana kraće, a kasnije sve duže. Bebu nikako ne treba izlagati suncu, niti visokim temperaturama. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni, može čak i večernji, su idealni za šetnje u toku leta. Ako imate terasu ili dvorište u velikoj ste prednosti jer veći deo dana možete da provedete sa bebom na vazduhu.

Važno je da napravite hladovinu  i da bebu ne izlažete suncu. Takođe, ukoliko je temperatura previsoka, sačekajte da se predveče spusti, pa tek onda izađite. Nemojte bebu sve vreme držati u kolicima kada ste napolju, već je uzmite u ruke, prošetajte sa njom i pričajte joj. To će joj prijati.

Da li smete da razgolitite bebu kada je vruće?

Bebu ne treba pretopljavati kada je temperatura vazduha visoka. I njoj je vruće isto koliko i vama. Oblačite je što laganije, kako bi preko kože mogla da "odaje" toplotu. Koristite samo pamučne stvari kako bi upile znoj i omogućile koži da diše. Sintetiku izbegavajte. U toku dana više puta je osvežite kupanjem u mlakoj vodi i redovno je zapirajte posle svakog presvlačenja pelena. 

Bebe vole kada ih oslobodite odeće i pelena. Tada veselo mlataraju i rukama i nogama. Slobodno pustite bebu nekoliko minuta da se raduje što je golišava.

Koji problemi nastaju zbog vrućina?

Zbog visokih spoljnih temperatura i znojenja, na koži bebe se mogu pojaviti crvene tačkice - osip. Proverite da je niste pretoplili, osvežavajte je umivanjem i kupanjem u mlakoj vodi. Talk i masne kreme ne treba mazati na kožu bebe. One nisu prevenitiva od pojave osipa, već naprotiv - zatvaraju pore i koža ne može da diše.

Ojed se javlja zbog visoke temperature vazduha, pelena, mokraće i stolice u njima, i to u predelu prepona i guze, a može se javiti i na pregibima vrata i pod miškicama. On je veoma neprijatan jer pecka, svrbi, a kod težih oblika i boli. Beba stalnim i snažnim pokretima nožica još više može da iritira kožu jer dolazi do trenja. Ako roditelji primete crvenilo na koži i/ ili da je dete "zajapureno" treba da ga odvedu kod lekara, koji će pregledom utvrditi kakve su to promene na koži i da li je došlo do težih poremećaja. Kod ojeda se obično preporučuje neki od antiseptičnih rastvora koji će sprečiti razvoj i/ ili širenje infekcije i pomoći da se koža oporavi.

Redovna higijena, što podrazumeva često presvlačenje pelena, kupanje - zapiranje, posušivanje blagim pritiskom preko pamučnog ubrusa i mazanje pregibnih površina zaštitnom kremom u tankom sloju, su dobra preventiva od ojeda. Ni u ovom slučaju se ne preporučuje puder, talk, jer se nagomilava na pregibnim površinama. Tada se stvaraju mali "kristali", koji usled trenja oštećuju nežnu bebinu kožu.

Mini saveti

*Ako imate klima uređaj, ne pravite veliku temperaturnu razliku u odnosu na spoljnu sredinu (neka bude do 10 stepeni).

*Ako imate ventilator, vodite računa da ne duva direktno u dete.

*Posle kupanja ne trljajte bebu peškirom, jer je na taj način nepotrebno zagrevate, a kako joj je koža izuzetno nežna, možete je i povrediti.

*Nežnim pokretima je posušite mekim peškirom i utapkajte vodu.

*Proverite da je niste pretoplili, i redovno je osvežavajte umivanjem i kupanjem u mlakoj vodi.

*Talk i masne kreme zatvaraju pore i koža ne može da diše i zato ih leti treba izbegavati.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama