16. Koliko beba treba da napreduje u telesnoj masi? Kada je potrebna dohrana?

Posle rođenja, zdrava terminska beba gubi 10 do 15 odsto porođajne mase, a preterminska i do 15 odsto. Zadovoljni smo ako sa tri nedelje vrati telesnu masu sa kojom je rođena, i u tom slučaju - ako ne traži, ne treba ništa dodavati. Na kraju prvog meseca, takva beba ne dobije više od 200-300 grama, ali optimalno je da dobije oko 700 grama. U drugom i trećem mesecu dobija i do jedan kilogram, a kasnije manje. Ako beba stalno napreduje i zadovoljna je, ne treba ništa dodavati bez saveta pedijatra.

17. Kako čistiti bebin jezik?

Bebi treba čistiti jezik samo ako ima soor (bele naslage gljivice kandide - koje, za razliku od mleka, ne mogu da se „sastružu“ kašičicom ili špatulom). Čišćenje se obavlja pre obroka, sodom bikarbonom, na jedan od sledeća dva načina:

● Dobro se operu ruke i na kažiprst namota čista gaza natopljena rastvorom sode bikarbone (jedna kašičica na decilitar prokuvane i ohlađene vode), pa se time mehanički skidaju bele naslage sa jezika, desni ili nepca.
● Na prst se namota čista gaza natopljena prokuvanom i ohlađenom vodom, pa se umoči u prah sode bikarbone, a onda  time skidaju naslage kandide.

Ukoliko jedno čišćenje nije dovoljno, treba ga ponoviti sve dok ima naslaga. Odojčetu kome je mehanički odstranjen soor, treba tokom pet dana četiri puta dnevno posle obroka na jezik stavljati lek protiv kandide (Dactanol gel ili Nistatin kapi, čija doza zavisi od uzrasta).

18. Da li treba koristiti štapiće za uši ili ne?

Ne! Iz bebinih ušiju povremeno ispadaju grudvice smeđeg voska, ali to nije prljavština, već normalan način na koji uvo samo sebe prečišćava. Taj vosak ne može da se štapićima izvuče iz kanala. Naprotiv, može da se ugura dublje i da se zaglavi, a posle pranja kose - kada upije vodu, da nabubri i potpuno začepi uvo, kada ga treba isprati u zdravstvenoj ustanovi. Ušni lekari su izričito protiv štapića za uši, jer njihova upotreba značajno povećava učestalost zapaljenja uva.

19. Zašto se bebi povremeno skuplja šlajm u disajnim putevima? Kako ga eliminisati?

Kod bebe se svaki sekret u nosu sliva niz zadnji zid ždrela i stvara nadražaj na kašalj - kada je ona u ležećem položaju. Ali, pošto ne zna da ispljune iskašljani sadržaj, beba ga guta, i on se pojavljuje kao sluz u stolici. Ukoliko je opšte stanje dobro i odojče lepo jede, ne treba preduzimati ništa, osim čišćenja nosića pre svakog obroka, a i češće, ako je jako zapušen. Kod povišene temperature, otežanog disanja ili bola u uvu, obratite se lekaru.

20. Fontanela se rano zatvara - da li će beba morati na operaciju?

Velika fontanela (mekani deo na temenu) se spontano zatvara, najčešće između šest i osamnaest meseci, ali može i ranije. Ukoliko bebina glava normalno raste, nije potrebna nikakva intervencija. U problematičnim slučajevima, treba se obratiti za savet dečjem neurohirurgu.

21. Šta preduzeti da se beba ne znoji prekomerno?

Najpre treba isključiti pretopljavanje, kao najčešći uzrok znojenja, a zatim rahitis, čak i kod bebe koja redovno dobija vitamin D. Neka zdrava deca se znoje više od druge, jer imaju više znojnih žlezda, i tu se ne može ništa, osim da se češće presvlače, kako ne bi bila mokra.

22. Da li beba sme zimi da se iznosi napolje?

Ne samo da sme, nego i treba, ali samo pod određenim uslovima: u prvih mesec i po dana života - samo ako je spoljna temperatura preko 15 stepeni, a kasnije može da se iznosi u kraću šetnju i na temperaturu oko nule - pod uslovom da je lep dan, bez vetra, i da je adekvatno obučena.

Tekst: Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama