Evo nekoliko kratkih saveta kako da uspešno podojite svoju bebu, i omogućite joj da pravilno sisa...

Nakon što ste se udobno smestili, bebu celim telom okrenite prema sebi i postavite joj glavicu u visini vaše dojke. Smatra se da je položaj bebe prilikom dojenja veoma važan u savladavanju pravilnog pripajanja na dojku Potom, kada beba otvori usta, njenu glavu privucite dojci i zadržite je u tom položaju, dok ne počne da sisa. Mirno dozvolite bebi da sama uhvati bradavicu (nije dobro da vi nameštate dojku u bebina usta) i predeo oko nje-poželjno je da beba prilikom sisanja obuhvati što veći deo areole. Ukoliko je beba mirna i opuštena, i sisa polako i duboko, znači da ste uspeli.

Tek nakon što beba isprazni jednu dojku, ponudite joj drugu,Mleko iz dojke izlazi u naletima, pa se može desiti da beba često prekida podoj, što je potpuno normalno jer sastav mleka nije isti na početku i na kraju podoja. Pri sledećem podoju bebi ponudite dojke obrnutim redom, kako bi se simetrično praznile. Ukoliko su dojke i nakon podoja pune mleka treba ih isprazniti uz pomoć pumpice ili ručno, izmlazanjem. Ako dojite blizance, neka svaki sisa iz jedne dojke do kraja (može i istovremeno).

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama