Mala sam, ali nisam bespomoćna!

Bebin razvoj

●Iako deluje bespomoćno, novorođenče ima oko 70 instinktivnih refleksa, koji mu pomažu da se snađe u spoljašnjem svetu. Mnogi se gube odmah po rođenju, dok određeni refleksi ostaju i do druge godine.


● Beba u prvom mesecu može da zadrži nepokretan predmet u vidnom polju i da usredsredi pogled na njega.
Refleksi
Neki osnovni refleksi, koje možete i sami da prepoznate, jesu:
- Sisanje: pređite prstom po bebinim usnama - ona će odmah da ih napući i instinktivno će početi da pravi pokrete kao da sisa.
- Hvatanje: stavite prst u bebinu ručicu - ona će da ga čvrsto uhvati.
- Automatski hod: ako pridržavate bebu uspravno i dopustite joj da nožicama malo dotakne podlogu, ona će početi da stavlja nogu ispred noge - kao da hoda.
Ako joj ispred očiju polako pomerate zvečku živih boja, ona će početi da je sledi pogledom. Beba najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25-30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa.


● U ovom uzrastu, beba na glasan zvuk reaguje trzanjem tela i širenjem prstića. Potrebno je vreme da se navikne na glasove roditelja, kao i na ostale zvuke u okruženju.


● Ako je na kratko postavite na stomak, beba će pokušati da podigne glavu, što je dobra vežba za vratne mišiće.


● S vremena na vreme, obratite pažnju na sadržaj pelene. U prvoj nedelji života, beba mokri do deset puta dnevno, a zatim tri puta po svakom podoju.

Dnevni raspored

U prvom mesecu, beba u proseku treba da ima šest podoja dnevno (ako zahteva više, podoji mogu da budu i češći). Nakon podoja, beba u prvoj nedelji može da ostane budna oko 15 minuta, a na kraju prvog meseca oko sat vremena.


Ukoliko je napolju toplo, izvedite bebu u šetnju već nedelju dana po izlasku iz porodilišta, a ako je hladno - sačekajte bar dve nedelje. Prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od deset minuta – leti, i svega tri do pet minuta - zimi, i to samo ako je temperatura oko nule, nikako niža. Izlazak napolje odložite ako duva jak vetar, ako je velika vlaga u vazduhu, ili, pak, ako pada kiša.