Roditelji često očajnički žele da njihovo dete prespava noć, pa pribegavaju raznim trikovima. Između ostalog, nije retkost da u toj nameri isprobaju i puštanje različitih zvukova i melodija putem svojih pametnih telefona.

Mona Amin, pedijatar i mama ističe da se ovi trikovi koje koriste roditelji nazivaju "beli šum", jer, kako kaže, to su zvukovi bez glasova.

"Oni oponašaju zvukove koje beba čuje kada je u stomaku i mogu biti korisni za uspavljivanje tokom prva tri meseca detetovog života", istakla je mama Amin.

"Budući da oponašaju zvuk plodove vode, ovi šumovi mogu delovati umirujuće na bebu ", objasnila je i dodala: "Najbolja melodija je upravo ovaj 'beli šum' koji predstavlja ritmičan zvuk bez reči."

To su zvukovi poput ventilatora, fena, mašine za veš, žubora vode, šuštanja radija ili padanja kiše. Ipak mama Amin ističe da beli šum nije neophodan baš svim bebama.

"Tokom prvih nekoliko meseci života videćete da li su ovi zvukovi potrebni vašoj bebi dok spava", naglašava.

Osim što nekim bebama pomaže da utonu u san, Amin je primetila da je ovakva muzika izvrstan razvojni alat za bebe i malu decu.

"Neće svim bebama biti potrebna muzika da bi se uspavale, ali ona može biti korisna za dečji mozak i kada su mališani budni", rekla je ova mama i dodala da su mnoge studije pokazale da su bebe, kojima muzika svira u pozadini tokom igre, kreativnije i naprednije u odnosu na decu koja nisu slušala muziku.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama