Signali koje šalje beba

Do sada ste naučili kada vam vaša beba "kaže" pomoću nekih signala: "Da, ja volim ovo" ili, suprotno tome: "To baš ne volim", a ponekad zvuči i kao: "U pomoć!". U svakom slučaju, različiti su načini na koje bebe komuniciraju da bi privukle vašu ili pažnju drugih.

Razvoj jezika

Beba će početi da stvara različite zvuke, koji obično počinju samoglasnikom. Ona će, naravno, čuti sebe i nastaviti da "vežba", pokrećući jezik - kako bi ih ponovila. Vodite "razgovor" sa bebom tako što ćete da ponavljate zvuke koje ona proizvodi, a onda obrnite uloge - neka vam vaša beba "odgovori". Sledite njen pogled, da vidite da li nešto gleda. Možda "govori" o nekom predmetu, ili o drugoj osobi. Što god da je, ona "govori" vama, i obožavaće kada joj sa ljubavlju uzvraćate pažnju.

Smirivanje uz mamu

Bebe vole da sisaju. Bilo da se radi o dudi (varalici, laži), ćebencetu, tatinom prstu ili vlastitom palcu - sisanje je važna veština za bebu, koja joj obezbeđuje utehu. Dobar način da se beba opusti jeste i nežno Učim da komuniciram...
Komunikacija između mame i bebe se odvija mnogo pre nego što dete izgovori svoje prve reči. Majke su naučile da razlikuju plač "gladi", od jecaja koji govori: "Ja sam usamljena, molim te da me uzmeš u naručje". Beba reaguje na glas svoje majke kontaktom očima, gukanjem, "kikotanjem", maše rukama i nogama...
savijanje ručica na njene grudi, a potom umotavanje u mekani pokrivač ili, još bolje, stavljanje u sigurnost vaših ruku. Ovaj položaj tela je umirujući, fizički podsetnik na bezbedan, topao svet iz kojeg je došla - na mamin stomak.

Raspoloženje i ponašanje

Do sada ste videli svoju bebu u različitim raspoloženja i oblicima ponašanja. Ali, takva stanja su normalna i pomažu joj da "prebrodi" dan. Teško je dati njihov jednostavan opis, jer on ima svojevrsna ograničenja.

Kako je lep ovaj svet!

Krajem drugog meseca, beba najčešće voli da se drži uspravno, licem okrenutim ka spolja. Jer, ona sada može da vidi mnogo više ispred sebe - razna "čudesa" i zanimljive prizore, kao što su: voda, životinje, druga deca i, naravno, baka i deda koji je mnogo vole. Stavljanje vaše bebe u "zavaljen" položaj u ležaljci, bezbedna je pozicija za nju da vidi uzbudljiv prizor koji joj pruža njeno neposredno okruženje.

Bebe obožavaju da ih roditelji nose, pre svega zbog doživljenog osećaja pripijenosti uz njihovo toplo telo. No, pojedine bebe će želeti samo da se ušuškaju u roditeljskom naručju, licem oslonjenim na njihove Igrajte se sa bebom
Biće vam veoma uzbudljivo kada beba ne bude više samo pasivno ležala, već počne da reaguje na vaše pokušaje da je zabavite. Prema stručnjacima koji brinu o zdravlju i dobrobiti dece, kao i o njihovim porodicama, igra nije samo zabavan način da (napokon!) provedete vreme zajedno, već takođe pomaže da se beba i vi dalje zbližavate, a utiče i na razvoj socijalnih veština kod deteta
grudi, kako bi slušale umirujuće otkucaje srca.

U periodu kada mislite da je vaša beba spremna za nove doživljaje, stavite je u kolica ili ležaljku i okrenite licem prema okruženju. Za nju će biti prava "poslastica" da vidi svet oko sebe. A za vas, biće dobra prilika da tu "pauzu" iskoristite da odradite bar nešto sa beskrajne liste poslova koji prate roditeljstvo.

Pomoć na putu razvoja

Pošto ste dobro razmotrili razvoj vašeg deteta, zapamtite da su sve bebe jedinstvene. Svaka je posebna na svoj način. Stoga, bez obzira da li vaša beba rano ili kasno doseže razvojne prekretnice, odnosno za nju veoma važne stadijume razvoja, ona sledi svoj razvojni put.

Uostalom, linije razgraničenja između prvih meseci života su prilično nejasne, fluidne. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi razvoja vaše bebe, ili ste zbog nečeg zabrinuti, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama