Foto: Shutterstock

Beba od 6 - 12 meseci

Pokreti

"Dinamične pesme i rime su odlična zabava za ovaj period", kaže Montesori vaspitačica. Vaše dete će naučiti da tapše rukama između šestog i osmog meseca, i tada će moći da učestvuje u mnogim pesmicama. "Podstičite aktivnost jer se na taj način telo razvija."

Za matematiku nikad nije prerano

"Postoje mnoge prilike kojima možemo da upoznamo bebe sa zvukovima brojeva već od najranijeg perioda", kaže psiholog. Pružanje prilike deci da dožive matematiku kroz igru pomaže im u izgradnji interesovanja za svako buduće učenje.

Deca takođe na taj način stiču razumevanje reda, na primer znajući da dva dolazi nakon jedan i da četiri dolaze nakon tri i tako dalje.

Neuredna igra

"Kreativnost u ovom periodu podrazumeva nered, ali to je sve deo zabave", kaže vaspitačica Roberts. "Pokušajte da koristite jogurt sa najmanjom kapljicom jestive boje kao boju. Neke bebe će koristiti svoje ruke, noge, a možda čak i laktove i kolena da bi isprobala da slika. Naša deca u jaslicama takođe vole svoje ruke da zaprljaju šarenim špagetama i želeu. Sve je to deo sigurne, neuredne, ali zabavne i kreativne aktivnosti." 

Usavršavanje pincetnog hvata

Razvoj fine motorike započinje pincetnim hvatom, koji se javlja između 9. i 12. meseca života. Tada je dete u stanju da uhvati sitnije predmete koje ne zahvata celim dlanom već kažiprstom i palcem.

To je početak niza aktivnosti koje razvijaju finu motoriku koja svoj maksimum doseže grafomotorikom, odnosno sposobnošću pisanja. 

U ovom periodu bebe obožavaju aktivnosti koje podstiču upotrebu pincetnog hvata. "Sve aktivnosti fine manipulacije, kao na primer razno sortiranje sitnih predmeta, prema obliku, boji i veličini, igranje sa plastelinom.. su igre koje podstiču bebe da istražuju prostorne odnose i formiraju temelj za geometriju i brojeve. Međutim, imajte na umu da pošto se prostorna svest još uvek razvija, pa je bebama teško da postave određen oblik u odgovarajuću rupu ili da stave komad slagalice na pravo mesto", objašnjava dr Dej.

Igra s instrumentima

"Uložite u neke udaraljke ili napravite sopstvene - šuštavci, zvona, kastanjete i tambure dostupni su u svim lokalnim prodavnicama igračkama", kaže muzikoterapeut. U svakom slučaju, uvek možete da improvizujete. Udarajte plastične čaše i posude jedne u druge, napunite praznu ambalažu šampona sa pirinčem kako bi napravila zvečku i slično."

Rekviziti su takođe zabavni element u muzici. Probajte da sakrijete lice dok pevate 'Ku - ku' ili pokazujte detetu slike koje idu uz pesme koje pevate i slušate - na taj način će deca brže naučiti da povezuju pojmove", dodaje terapeutkinja.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama