Koronavirus najnovije

Majušna pluća uopšte nisu slaba

Bez obzira koliko ste se pripremali za bebin dolazak, nijedan roditelj nije spreman za takvu vrstu osećaja dok sluša svoju bebu kako plače… i plače… i plače... Većina odojčadi "potroši" i do sedam odsto svog dana plačući - što je često prinudan, nevoljan odgovor na određenu vrstu nelagode.

Zapamtite, plač je bebin primarni oblik komunikacije. Brzo reagovanje na njega, način je da izrazite bebi svoju ljubav i podršku.

Više pomoći na putu razvoja

Nakon što ste dobro razmotrili razvoj vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Svaka je posebna na svoj način. Stoga, bez obzira da li vaša beba rano ili kasno doseže razvojne prekretnice - za nju veoma važne stadijume razvoja, ona ima svoj razvojni put.

Razvoj bebe može da bude krajnje nepredvidiv: neka deca "obavljaju" određene aktivnosti pre "uobičajenog" perioda, a druga posle njega. No, sve je to normalno. Linije razgraničenja između prvih meseci su prilično nejasne, fluidne. Ali, ako imate bilo kakvih pitanja o razvoju vaše bebe, ili se eventualno jave neki problemi - to obavezno proverite kod pedijatra.

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama