Šta beba sluša i gleda?

Istraživanja su pokazala da se novorođene bebe okreću prema mamama kada one govore - što i nije čudno, jer su nekoliko meseci u materici slušale njihove glasove. Bebe, inače, reaguju na blage glasove, kao i na umirujuće, nežne ritmove.

Bebu vizuelno privlače šare i oblici koji su okrugli. U prvom mesecu, ona će moći da vidi oko 20 do 25 santimetara daleko (najviše do 30) - što je rastojanje između bebe koja sisa i maminog lica.

Bebini refleksi

Vaša beba je rođena sa tzv. primitivnim refleksima, koji se gube do kraja prve godine života, a odraz su nezrelosti nervnog sistema. Najznačajniji su: refleks traženja usnama ("rooting"), refleks sisanja, moro refleks, refleks hvatanja dlanom i tabanom.

Pelene, pelene… mnooogo pelena!

Razmislite o nelagodnoj obavezi menjanja pelena kao o vremenu zbližavanja - dok vas vaša beba pažljivo gleda i sluša kako joj pričate ili pevate, osećajući vaš nežan dodir. Iz njene perspektive, to je prisan način za mamu ili tatu da se upoznaju sa njenom važnom potrebom, i učine da ona ponovo oseća toplinu i udobnost.  

Možda je pred vama još jedna nedoumica: platnene, ili pelene za jednokratnu upotrebu? Koje su "prave" za vašu porodicu? I jedna i druga vrsta imaju svoje prednosti i nedostatke. Dobro se raspitajte, odmerite za i protiv… pa onda donesite odluku.