Ništa ne može da se uporedi sa jakim emocijama ljubavi i privrženosti kada prvi put ugledate vaše novorođenče. Nakon devet dugih meseci, ne možete da odolite a da se ne divite slatkim prstićima na bebinim nožicama i ručicama. No, život u skučenom prostoru materice i naporan put u spoljašnji svet (svaki porođaj je jedinstveno iskustvo), ponekad ostavljaju trag.

Bebina koža

Boja
Nemojte da se šokirate ako vidite svoju bebu sa "neobičnom" bojom kože - koja, naravno, može da bude svetlo ružičasta ili crvenkasta, ali i sa "mrljama", flekama, bubuljicama... I bebine ruke i noge u prvih nekoliko sati života mogu da izgledaju plavičasto - zbog "nezrele" krvne cirkulacije. Međutim, boja kože se postepeno menja: od neugledne, čak zastrašujuće sivo-plave, do atraktivne ružičaste.

Promene
Većina promena na koži je potpuno bezopasna, ali - kako biste bili sigurni, obavezno razgovarajte sa vašim pedijatrom. Iako su kožne promene prilično uobičajene, na roditelje deluju veoma uznemirujuće. Međutim, uglavnom su bezazlene i spontano iščezavaju.