Imajte na umu sledeće savete, koliko god vam se činilo da se ne odnose na vas:


1. Otpor nije lične prirode
Kada beba uporno odbija vaše pokušaje da je utešite, ili se čak čini kao da je ljuta na vas, podsetite sebe da je ona suviše mala da razume pojam krivice. I, dok postoje stvari koje možete učiniti kako biste je utešili, iskoristite ih. A to što beba ima kolike, nema nikakve veze sa vašim roditeljskim umećem.


2. Nemojte o bebi da brinete sami
Podelite negu oko bebe sa svojim partnerom. Bilo bi dobro da vas neki rođak ili prijatelj bar povremeno odmeni, tako da možete da se posvetite sebi - makar da na miru prošetate, ili se osvežite kraćim odmaranjem. 
Ako se nađete u situaciji da ste postali jako frustrirani ili, čak, ljuti kada je u pitanju vaša beba, udahnite duboko i nežno je stavite u krevetac. Onda pozovite rođaka ili prijatelja da dođe i ostane sa njom dok se vi smirite. Ne ustručavajte se ni da potražite stručnu pomoć, ukoliko je potrebno.


3. Pomozite vašoj bebi, čak i ako ona još uvek plače
Vi sigurno nećete biti u mogućnosti da uvek obuzdate bebin plač. U stvari, moguće je da plače upravo zbog onog što je potrebno da uradite, jer beba ne ume drugačije da komunicira kada je u pitanju zadovoljavanje njenih potreba. A vi joj najbolje možete pomoći ako to poštujete i prihvatate. Nastavite da je držite, ljuljate, šapućete joj - i, pustite je da plače, važno je da je ona sigurna u vašu ljubav!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama