Strah od nepoznatih ljudi

Nemate razloga za brigu. Strah od neznanaca je znak normalnog neurološkog razvoja deteta.

- Može da se javi rano, oko šestog-sedmog meseca, a obično se uočava u dobu od devet meseci, i tada je baš očigledan. Ali, to je samo dokaz da je vaša beba dovoljno pametna da zna ko je član njene porodice, a ko može da predstavlja eventualnu «pretnju» - kaže dr Hil.   

ISKUSTVO:

Ne reaguju sva deca isto

Mama koja ima brojnu porodicu, slaže se da je uznemirenost zbog prisustva nepoznate osobe nužan deo razvoja, ali takođe smatra da je to osećanje ukorenjeno u detetovoj ličnosti. «Moja ćerka je pokazivala mnogo manje straha od mojih dečaka. Ona je težila ka tome da bude što više van kuće, a podjednako je prijateljski bila nastrojena prema porodici, drugarima i strancima (i još je takva). Ali, zato moje najmlađe dete zaplače čim ugleda neko novo lice i panično zagnjuri lice u moje ili muževljevo rame».

 

Socijalni razvoj

Jedan od najznačajnijih ciljeva u prvoj godini života jeste da dete stekne osećaj sigurnosti. Naročito je važno da tome najviše doprinesu osobe koje se staraju o mališanu.

- Za dete koje se oseća sigurno, karakterističan je osećaj samopouzdanja, zbog čega ono ima veliku želju da istražuje svoje okruženje, svet u kojem živi. Samopouzdanje je važno za mnoge oblike kasnijeg psihičkog i društvenog života, za unutrašnje zadovoljstvo i ostvarenje dobrih međuljudskih odnosa. Detetu je, takođe, potrebno odgovarajuće vaspitanje i naklonost staratelja - kaže dr Kuneo.

Osim roditelja, pod starateljima se podrazumevaju sve osobe koje su na neki način uključene u brigu oko dece, kao što su dede i bake, vaspitači, bebisiterke… Dr Kamings kaže da je bebama i te kako svojstvena društvenost.

- Igranje «žmurke» sa bebom - kada se, na primer, «sakrijete» iza novina, pa se odjednom promolite iza njih, potom smejanje, pričanje i grljenje - veoma su važne aktivnosti, jer stimulišu jezičke i kognitivne (saznajne) funkcije, odnosno emocionalni i fizički razvoj uopšte.  

 

Vreme za igru

Igranje i socijalizacija idu ruku pod ruku tokom bebine prve godine. - Važno je da roditelji izdvoje određeno vreme da se druže i igraju sa svojom decom. Optimalna igra je ona kojom «upravlja» dete, a ne ona kojom «rukovode» roditelji. Oni treba da slede dečje «vođstvo». Idealna je situacija ukoliko roditelji obezbede različite mogućnosti za igru i «čitaju» bebine signale za šta je zainteresovana, ali i kada joj je dosta igranja - kaže dr Kaneo.

Roditeljima je, možda, teško da shvate, ali za decu je roditeljsko lice verovatno najzanimljiviji objekat igre. Zato dr Hil savetuje roditelje da ne prave grešku i ne kupuju bebama skupe igračke u tom periodu. Ono što im je potrebno za razvoj, već se nalazi u njihovom okruženju i sasvim je dovoljno da ih poduči nekim «veštinama». 

Mnogo priče i imitiranja raznih zvukova, koje beba čuje od mame i tate u toku vremena koje oni aktivno provode sa njom - u velikoj meri podstiče jezički razvoj. Osim toga, kako beba raste i počinje da pravi prve korake, tako počinju da se razvijaju i neke igre pretvaranja. Njih bi, svakako, trebalo podsticati, jer su važne za razvoj deteta.

Snežana Damjanović Mitić 

 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama