Pred vama je nekoliko uobičajenih, najviše "naglašenih" aspekata bebinog ponašanja.


Spavanje

Novorođene bebe spavaju u jednom mahu tri do četiri sata, ukupno oko dvadeset sati tokom dana. Bude se samo da jedu i pogledaju malo oko sebe, pre nego što ponovo utonu u san.

- Najčešće izgleda kao da su tek rođene bebe najpospanije u toku dana, a najviše budne noću. Ali, kako njihov mozak sazreva i uči da «odgovori» na svetlost, to se postepeno menja. Do četvrtog meseca, većina beba će spavati tokom noći. Do navršene godine, biće im potrebno 12 do 14 časova sna dnevno, obično u «formi» jednog ili dva dremanja ili kratkog spavanja danju, a ostatka noću - kaže dr Dejvid Hil, pedijatar. 

 

Džin Kamings, dečji psiholog, ističe da novorođenim bebama izuzetno prija kada su dobro «ušuškane», jer im to pruža osećaj topline i sigurnosti. Osim toga, pomaže da se beba umiri, naročito ako je zbog nečeg uzbuđena. Na tu "pozitivnu listu" svakako treba dodati i rutinu.    

- Uspostavljanje dnevne rutine pomaže biološkom ritmu deteta. A nežna, blaga, umirujuća rutina noću, kao što je ljuljanje bebe, pevanje uspavanke, grljenje… podseća biološki ritam da je vreme za spavanje. Ritual uspavljivanja je u ovom slučaju veoma važan.   

 

ISKUSTVA:

Moja čarobna formula

Majka troje dece je, na primer, opisala prva tri meseca nakon rođenja najstarijeg deteta kao veoma teška.

- Živela sam od hranjenja do hranjenja bebe, koja je jedino htela da spava u dečjem auto sedištu!? Ali je zato sa druga dva mališana bilo mnogo manje problema. Moja čarobna formula? Nećete verovati, vrlo je jednostavna. Naučila sam kako da bebe povijem na odgovarajući način. To je «tehnika» koju bi svaki roditelj trebalo da nauči pre nego što napusti bolnicu sa detetom.

Mamina poruka

Mama blizanaca je otkrila svoj način za čvrst noćni san beba, a to je da se u tom periodu međusobni kontakt sa detetom svede na najmanju meru.

- Kada su se deca budila usred noći da ih nahranim i/ili presvučem, to sam činila u sobi sa prigušenim svetlom (polumračnoj), bez kontakta očima i obraćanja. Bebe su tako oko četvrtog meseca  «dobile poruku» da je to vreme  isključivo za spavanje, i da to treba tako i da ostane! Dosledno pridržavanje odlaska u krevet je ključ za uspostavljanje dobrih navika spavanja.