Kosti na bebinoj glavi u toku trudnoće nisu do kraja srasle. Za to postoji više razloga, između ostalog i zbog bezbednog prolaska kroz uzani porođajni kanal. Srastanje kostiju bebine lobanje je postepeno, da bi mozak mogao da se širi i uvećava.

Dakle, beba se rađa sa odvojenim kostima lobanje. Slobodan prostor između njih je ispunjen vezivnim tkivom. Na mestu gde se sastaju tri ili četiri kosti, nalaze se proširenja koja se zovu fontanele. Na glavi bebe postoje dve: prednja ili velika - nalazi se na temenom delu glave i zadnja ili mala - na potiljku. Mala fontanela je veličine 0,5 centimetara i zarasta do šest meseci starosti deteta. Roditelji je retko kada napipaju.

Velika fontanela je predmet posebne pažnje. Ona je romboidnog oblika, promera oko pet centimetara, a opipava se kao mekani prostor između kostiju. Počinje da srasta oko šestog meseca i zatvara se do druge godine. U toku razvoja, kao i posle zatvaranja fontanela, kosti srastaju određenom brzinom, čime se formiraju šavovi duž njihovih spojeva. Pod normalnim uslovima rasta, šavovi između lobanjskih kostiju sasvim srastaju do dvanaeste godine, a potpuna fuzija (stapanje svih lobanjskih kostiju u jednu) se dešava tek u trećoj deceniji života.

Priroda je učinila da glava ima «amortizere», jer odrastanje nije uvek bezbedno (prohodavanje i padanje, trčanje i padanje, razni dečji nestašluci).

Roditelji fontanelu često nazivaju «mesto koje pulsira». U stvari, to je čvrsta membrana, koja ne može da se povredi tokom uobičajene nege (pranje, kupanje, trljanje peškirom, češljanje mekanom četkicom). Čak i radoznala starija braća i sestre, koja guraju prste u «rupu - da vide kako kuca», neće da povrede fontanelu. Naravno, treba im dozvoliti da je pipnu, ali uz nadzor odrasle osobe. Važno je da se tokom šetnje bebi uvek stavlja kapica, primerena vremenskim uslovima.

Normalna fontanela je ravna. Kod bebe koja plače, može da se  vidi ispupčena fontanela, i to je normalno. Ako je uvučena, moglo bi da znači da je beba žedna, pa je treba napojiti.

Stanja koja bi mogla da zabrinu roditelje su retka. Ipak, uvučena fontanela (kao vakuum) ili ispupčena - zahtevaju HITAN odlazak kod lekara. To su simptomi veoma ozbiljnih bolesti ili stanja u organizmu bebe.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe «Halobeba» u Gradskom zavodu za javno zdravlje

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama