Kada dete počne da konzumira humano mleko, stolica postepeno dobija zlatno-žutu boju i postaje grumuljičasta. Kod beba na veštačkoj ishrani - stolica je gušća, maslinasto-žućkasta, pastozna. Creva se teže prazne, posebno ako dete uopšte ne pije vodu.

Pri prelasku na mešovitu hranu, naročito meso, stolica dobija braon boju i postaje formirana. Zeleno povrće i terapija preparatima gvožđa - boje stolicu zeleno. Ova boja može da se pojavi i kod gladovanja, kao i nekih crevnih infekcija.

Prva mekonijalna stolica može da bude eliminisana još pre rođenja. Ona boji plodovu vodu zeleno i obično je znak fetalne patnje, ali isključuje mogućnost niske urođene crevne opstrukcije. Ukoliko nije eliminisana pre, očekuje se najdalje 24 sata nakon rođenja. Ako se ne pojavi ni do tada, nešto nije u redu. 

Tada će lekar će uraditi rektalni pregled i ustanoviti da li je anus prolazan i da li u zadnjem delu debelog creva (rektumu) ima sadržaja. Vrlo često se ovaj sadržaj isprazni posle pregleda.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama