Važne sigurnosne napomene

Budite oprezni sa polovnim dušecima. Neke studije povezuju dušeke sa povećanim rizikom od SIDS-a.

Naime, sumnja se da bakterija iz bebinih telesnih tečnosti može da se zadrži u dušeku. Kada neka druga beba spava na takvom dušeku, postoji mogućnost da će biti izložena bakterijama koje se povezuju sa povećanim rizikom od SIDS-a, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu.

Sa druge strane, mnogi strahuju da nepravilno čuvanje dušeka može da postane raj za gljivice koje mogu da predstavljaju veliku opasnost po zdravlje sledećeg korisnika. Ukoliko niste sigurni na kakvom mestu je dušek čuvan i na koji način je korišćen, bolje je da kupite novi.

Što se tiče vazdušnih dušeka, preskočite ih - oni nisu bezbedni za bebe zbog mekoće, što stvara opasnost od gušenja. Američka komisija za bezbednost potrošača upozorava: “Nikada ne stavljajte decu da spavaju na vazdušnim dušecima ili mekim površinama (kao što su vodeni ležajevi ili oni za odrasle), koji nisu posebno dizajnirani i bezbedni za bebe.”

Na šta treba da obratite pažnju pri kupovini dušeka

Da li je dobra veličina? 

Dušek treba tačno da odgovara dimenziji kreveca, sa ne više od dva prsta prostora između dušeka i kreveca. Ukoliko postoji više prostora, odnosno ukoliko je dušek suviše mali, može doći do gušenja i upadanja u međuprostor. Po američkom zakonu, dušeci za krevece moraju da budu najmanje 70 centimetara širine i 1,31 metar dužine i debljine ne više od 15 centimetara.

Da li je dovoljno čvrst?

Što je dušek čvršči to je bolji za bebu. Čak i ako se vama čini da je previše tvrd, ne brinite, vaša beba će se prilagoditi tome.

Da li je navlaka nepromočiva?

Za otpornost na vodu, potražite dvostruku ili trostruku navlaku ojačanu najlonom. Organski dušeci obično imaju pamučne navlake.

Da li postoji dovoljno ventilacije?

Potražite male otvore na bočnim stranama dušeka da bi se protok vazduha pustio i van. Dušek će bolje mirisati ukoliko ima dosta otovra kako bi se dušek izvetrio. Pelene umeju da procure, pa je ovo vrlo važno.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama