PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Postoje dvije grupe roditelja kada je režim i raspored spavanja djece u pitanju. Prva grupa roditelja od početka bebe stavlja u njihovu sobicu i poseban ...
Naslovna > Želim bebu > Problemi > Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici

Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici Foto: Shutterstock

Šta nam je doneo razvoj asistirane reproduktivne tehnologije?

 

Zahvaljujući asistiranoj reproduktivnoj tehnologiji (ART), to jest vantelesnoj oplodnji, do sada je u svetu rođeno oko tri i po miliona beba. Razvoj ove tehnologije je nesumnjivo imao ogromnu korist za brojne parove, ali je značajno povećao i rizike od urođenih anomalija kod ploda. Od 1978. godine, kada je izvršena prva in vitro fertilizacija (IVF), i rođena Lujza Braun, prva beba "iz epruvete", očigledan je stalni napredak i usavršavanje asistirane reproduktivne tehnologije.

Danas postoje brojne tehnike, kao što je transfer gameta u Falopijevu tubu (Gamet Transfer Intra-Fallopian - GIFT), donacija jajnih ćelija (oocita), embrio krioprezervacija (zamrzavanje), ubacivanje sperme unutar citoplazme jajne ćelije (ICSI) ili mikrofertilizacija, preimplantacija kulture blastocista, kao i standardna in vitro fertilizacija (IVF).

 

Rizik ipak postoji

Međutim, i pored značajnog napretka, treba reći da je evidentno povećan broj slučajeva prevremenog rađanja, kao i beba manje porođajne težine. Pored toga, dokazan je i povećan rizik od krupnih malformacija ploda (urođenih oštećenja) - koji je 1,3 puta veći kod dece dobijene asistiranom reprodukcijom.


Na ovaj problem je ukazano još 1987. godine, kada su stručnjaci objavili podatak da je, nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije, broj beba rođenih sa defektom neuralne tube (urođenim poremećajem razvoja mozga i kičmene moždine) i transpozicijom velikih arterija (urođena srčana mana) - veći od očekivanog. Nedavno sprovedene, obimne medicinske studije ukazuju na povećanje 30 odsto rizika za pojavu urođenih anomalija ploda nakon asistirane reproduktivne tehnologije, u odnosu na prirodni put začeća. I, konačno, ispitivanje na 16.280 beba rođenih u Švedskoj, nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije, pokazuje čak 42 odsto veći rizik od kongenitalnih anomalija kod dece rođene na ovaj način, nego kod beba koje su spontano začete.

 

Tačni razlozi se još uvek ne znaju


Za sada su nepoznati tačni mehanizmi nastanka većeg broja urođenih malformacija kod beba rođenih nakon asistirane reproduktivne tehnologije. Najverovatniji razlozi su efekat lekova - hormonske stimulacije, okruženje u toku početnog rasta embriona, fizički stres prilikom plasiranja embriona kod mikrofertilizacije (ICSI), kao i faktori koji su prisutni kod parova sa smanjenom plodnošću. Naime, broj urođenih anomalija ploda je manji nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije kod parova koji su prethodno imali decu bez asistirane reprodukcije.


Ovako, nesumnjivo dokazan - povećan broj urođenih anomalija kod dece rođene nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije, uslovila je novu strategiju pre njihovog rađanja.
U svetu, pa i kod nas, nakon što dođe do začeća, potrebno je poslati trudnice kod stručnjaka koji su u stanju da u toku ultrazvučne dijagnostike prepoznaju krupne urođene defekte ploda i isključe hromozomske anomalije. Uobičajeni standardni ultrazvučni pregledi nisu dovoljni da bi se blagovremeno otkrile anomalije ploda, pogotovo ako su ih radili lekari koji se prevashodno bave asistiranom reproduktivnom tehnologijom.

 

Urođene malformacije


Urođene malformacije beba rođenih nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije mogu da budu:

 

1.Kardiovaskularni defekti
Transpozicija velikih krvnih sudova je četiri ipo puta veća nego očekivana, a defekt septuma (urođena srčana mana) - 2,6 puta.

 

2.Muskuloskeletni i neurološki defekti
Pojava spine bifide (neurološki defekt) je oko pet puta veća kod dece rođene nakon asistirane reproduktivne tehnologije. Ovo se delimično objašnjava manjom verovatnoćom prekida trudnoće kod žena koje su ostale gravidne nakon veštačke oplodnje, a ne spontano. Ipak, ni to ne može da objasni ovako visoko povećanje - jer je poznato da se u svetu prekida oko 50 odsto trudnoća sa spinom bifidom.

 

3.Gastrointestinalni trakt i orofacijalni defekti (lica i usana)
Povećana je pojava nepravilnosti razvoja jednjaka i završnog dela debelog creva. Takođe je povećan i broj rascepa nepca, usne, itd.

 

4.Urogenitalne malformacije
Uvećan je broj neadekvatnog otvaranja mokraćnog kanala (hipospadija).

 

5.Nasledne bolesti
Neki poznati sindromi, praćeni izmenjenim genima, javljaju se u većem procentu kod beba začetih primenom asistirane reproduktivne tehnologije. Za sada nije jasno da li, možda, za to snose "odgovornost" neplodni parovi - koji su, eventualno, praćeni genetskom predispozicijom za nastanak ovakvih sindroma, ili su odgovorne metode koje se koriste u asistiranoj reproduktivnoj tehnologiji (embriokultura, hiperstimulacija jajnika - ovarijuma gonadotropinima, izlaganje embriona svetlosti pre transfera u matericu, itd.).

 

 

Češće kontrole


Poznato je da parovi koji koriste usluge asistirane reproduktivne tehnologije, po pravilu retko prekidaju trudnoću, a takođe izbegavaju invazivne metode. Ovakve trudnoće, zbog povećanog rizika postojanja krupnih urođenih anomalija ploda (srčane mane, defekt neuralne tube), kao i ostalih anomalija, treba pregledati ultrazvukom u prvom trimestru, u 16. nedelji gestacije.


Takođe, mora se napomenuti da je i verovatnoća hromozomskih anomalija ploda veća nakon primene asistirane reproduktivne tehnologije, pa je neophodna ultrazvučna provera markera u prvom i ranom drugom trimestru trudnoće. Ako su provereni ultrazvučni markeri u 12. nedelji, kao što su NT (nuhalna translucenca) - merenje debljine vratne brazde, nosne kosti, prisustvo Vomera - tanka koštana struktura koja formira zadnji i donji deo nosne pregrade (mesto FMF - frontomaksilarni ugao lica), ukoliko su Doppler markeri isključili krupne anomalije srca i druge krupne anatomske anomalije, nije potrebno raditi dabl test.


Negativni ultrazvučni markeri (bez biohemijskog skrininga) isključuju povećan rizik za postojanje hromozomskih anomalija i krupnih urođenih malformacija ploda, bez obzira da li je trudnoća nastala spontano, ili primenom asistirane reproduktivne tehnologije.          

 

Doc. dr sci med. Tihomir Mihailović, spec. radiologije; dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva

 

 

Oceni članak
3.65
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Želim bebu: Nove tehnike lečenja steriliteta
O razlozima, načinima lečenja steriliteta i novim tehnikama vantelesne oplodnje govori dr Aleksandar Ljubić.
Drevnim lekovima do začeća
Akupunktura, homeopatija i reiki naučno su potvrđeni kao tehnike koje mogu da ubrzaju lečenje neplodnosti, budući da smanjuju napetost i stres, a hormone dovode u ravnotežu.
Lečenje steriliteta: Povećajte šansu za začeće
Zahvaljujući najnovijim metodama lečenja neplodnosti danas mnogi parovi mogu da ostvare želju i postanu roditelji...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (5 poslato):

Udruženje RODA 20/06/2012 00:13:45
Želeli bismo da obavestimo sve Vas koji ste prolazili, prolazite ili planirate da prođete kroz proces VTO da je u maju, ove godine, osnovano prvo Udruženje pacijenata za vantelesno oplođenje RODA.

Misija udruženja RODA je da svojim članovima obezbedi što bolje uslove za vantelesno oplođenje.

Udruženje trenutno broji 80 članova i svakim danom broj se povećava.

Za sve informacije možete pozvati broj: 062 8277318
ili pisati na e mail: udruzenje.roda@hotmail.com.


Web sajt i Facebook stranica Udruženja RODA su u izradi.
Palac gore Palac dole
-3
Jelena 13/07/2012 23:07:06
Dobrodošla JA..Pozdrav za sve članove "Udruženja"..:)
Palac gore Palac dole
-1
gogica 07/01/2013 14:32:14
dobar dan,zanima koja je gornja granica za vto sa donatorskom jajnom celijom
Palac gore Palac dole
-1
Haralampije 21/02/2013 19:32:16
Ovo udruženje je jedna velika prevara !!! Ovo udruženje je osnovano od strane Jevremove klinke, a zarad reklamiranja Jevremove klinike!!! Pogledajte samo adresu udruženja, Strahinjića Bana a Jevremova klinika je u Jovanovoj koja je gle čuda prva paralelna sa Strahinjića Bana!!! Ovo nije slučajnost već je ovo veliki biznis i ogromna lova se ovde okreće!!!
Palac gore Palac dole
9
marija 12/10/2013 17:58:34
Vesna Milenkovic predsednica udruzenja je kuma dr. Ljubica, vlasnika Jevremove i bori se da priovatne klinike vrate u otimanje para.
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 5 | prikazano: 1 - 5

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Prijava za vantelesnu oplodnju zahteva niz administrativnih i medicinskih priprema. Šta je sve potrebno parovima koji se uključuju u ovaj program?
Svako ko pokušava da ostane u drugom stanju može da potvrdi koliko je nekad teže lečiti, nego na vreme brinuti o plodnosti. Na sposobnost žena da začnu utiču gotovo sve životne navike.
Danas ultrazvučni pregled rane trudnoće ne podrazumeva samo merenje prozračne zone vrata (NT), već moraju da se provere i mnogi drugi ultrazvučni markeri.
Ultrazvučni kolor Doppler markeri su u trudnoći odavno poznati u otkrivanju trizomija 21-og, 18-og i 13-og para, kao i Tarnerovog sindroma. Od izuzetne je važnosti što oni danas mogu da se proveravaju u prvom trimestru trudnoće.
Dečak Oliver je na svet došao carskim rezom 16. aprila 1982. godine. Bio je težak 4150 grama i bio je prva beba iz epruvete u Nemačkoj.
Recepti
Recept slika Čorba od brokolija i prokelja
Puno vitamina na jednom mestu!
Recept slika Nobična riblja pita
Zapečeni u rerni, sa pire-krompirom i bešamel sosom, riblji fileti imaju veoma blag ukus, te ih deca rado jedu. Probajte!
Recept slika Palačinke sa borovnicama
Zdrave bobice koje sadrže mnoštvo vitamina idealan su dodatak za deci omiljenu poslasticu!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • ovo su moji rezultati Da li moze neko da mi objasni ove rezultate? Toxoplasma igm(elfa) 0,05 negativan <0.055 Neodredjen...
Magazin MAMA novi broj!