PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Želim bebu > Problemi > Spontani pobačaj - može li da se spreči?

Spontani pobačaj - može li da se spreči?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Spontani pobačaj - može li da se spreči? Foto: Shutterstock

Spontani pobačaji nisu retki. Na 100 oplođenih jajnih ćelija, održi se 20 do 25 trudnoća. Na samom početku, žena ponekad i ne zna da je bila trudna, osim što primeti da joj kasni menstruacija.

Verujemo da ne postoji srećniji trenutak u životu žene od onog kada sazna da će da postane mama. Mučnina, pospanost, pojačan apetit, česte promene raspoloženja... uskoro se prihvataju kao normalni, prateći simptomi trudnoće. Radost traje sve do trenutka dok se, sa razlogom ili "iz čista mira", u deo svesti ne useli strah od daljeg ishoda trudnoće. Glavno je pitanje da li će sve biti u redu sa bebom. Čak i kada se to proveri, iskrsne novi razlog za zabrinutost: dalji tok trudnoće i strepnja od eventualnog spontanog pobačaja.

 

Šta se smatra spontanim pobačajem?

Uz manje ili više razumevanja za strahove buduće mame, doktori imaju običaj da kažu, naročito na početku: "Ako je trudnoća dobra i plod kvalitetan, opstaće. Ako nije, otići će a da vi to, možda, i ne primetite!". Tek to je ponekad za paniku.

Neke se trudnice, nažalost, pre ili kasnije uvere da su konstatacije lekara profesionalno korektne. To, međutim, nije dovoljno za utehu. One kojima se spontani prekid trudnoće dogodi, proganjaju brojna pitanja: "Zašto se desilo? Da li sam ja kriva? Šta ako se to ponovi?".

U stručnoj literaturi, do pre desetak godina se pod spontanim pobačajem smatrao svaki neželjeni prekid trudnoće do 28. nedelje ili sa težinom ploda ispod 1.000 grama. Bila je to granica ispod koje plod nije mogao da preživi. Zahvaljujući napretku tehnologije i medicine, danas se pod spontanim pobačajem smatra prekid trudnoće do 24. nedelje, sa težinom ploda ispod 500 grama.

Spontani pobačaji nisu retki. Na 100 oplođenih jajnih ćelija, održi se 20 do 25 trudnoća. Na samom početku, žena ponekad i ne zna da je bila trudna, osim što primeti da joj kasni menstruacija.

 

Slučajna greška prirode

Ginekolog dr sci med. Vojislav Živanić objašnjava uzroke pobačaja.

- Da bi spontani pobačaj mogao da se prevenira ili leči, mora da se zna uzrok. U ne tako malom procentu (oko 50 odsto), ne zna se za uzrok pobačaja, pa samim tim ne može ni da se spreči, ni da se leči.

Postoje pobačaji u ranoj trudnoći - koji su, najčešće, slučajna greška prirode pri formiranju zametka. Znači, priroda ga nije dobro "napravila". Taj plod sam po sebi nije dobar, i tu trudnoću nema smisla čuvati, a i ne možemo da je sačuvamo. Oni se najčešće dešavaju u ranim nedeljama (četvrta, peta, šesta nedelja) i predstavljaju tri četvrtine spontanih pobačaja.

Jedan manji procenat pobačaja je uzrokovan nedostatkom hormona trudnoće u ranim fazama, posebno trudnoća koje su nastale procesom vantelesne oplodnje. Zbog određene terapije koja se koristi u vantelesnoj oplodnji, postoji deficit hormona trudnoće, a ta situacija se prevenira, odnosno leči davanjem hormona progesterona.

Znači, trudnoće iz vantelesne oplodnje su u ranim nedeljama obavezno pod tretmanom progesterona, kako bi se sprečio spontani pobačaj. Postoji još jedan etiološki razlog propadanja trudnoće u ranoj  fazi. To je situacija kada bebi prestane da radi srce. Ovaj segment neuspešnih trudnoća je vezan za poremećaje u krvi trudnice, poznatih pod nazivom trombofilije. Kada se nešto tako desi u najmanje dve trudnoće (posle 10. nedelje bebi prestane da radi srce), tada se urade ispitivanja na trombofilije, zbog toga što - ukoliko trudnica ima neki od ovih poremećaja krvi, taj poremećaj se da lečiti od samog početka, čime trudnoća ima velike šanse da se uspešno završi.

 

Dijagnoza pretećeg pobačaja

U kasnijim fazama trudnoće (14, 15, 16. nedelja i dalje), uzroci spontanog pobačaja su infekcije trudnice (ploda), a ne manje važan uzrok (oko 20. nedelje pa dalje) je slabost grlića materice. Oba ova uzroka mogu da se preveniraju, naročito slabost grlića materice. Kada je u pitanju infekcija, redovnim uzimanjem briseva, pokušajem otkrivanja eventualnih latentnih infekcija koje nosi trudnica u genitalnom traktu, a koje mogu da se prenesu na plod, ordiniranjem antibiotika se sprečava prenos infekcije na plod. Kada je slabost grlića u pitanju, radi se intervencija podvezivanja grlića (serklaž).

Za dijagnozu pretećeg pobačaja su dominantni klinički znaci: u prvom redu krvarenje, praćeno karakterističnim bolovima, koji ukazuju na preteći spontani pobačaj. U zavisnosti od faze u kojoj se trudnoća nalazi (starosti trudnoće), primenjuje se i određeni dijagnostički postupak i adekvatna terapija. U okviru dijagnostičkog postupka, obavezno se radi ultrazvučni pregled, kojim se utvrđuje u kakvom je stanju plod, kako izgleda, da li ima neku anomaliju... znači, da li se dobro razvija. Zatim se gleda količina plodove vode, a naročito stanje grlića materice ultrazvukom - da li krvari i da li ima laboratorijske znake infekcije. 

 

Različiti oblici spontanog pobačaja

Preteći pobačaj (abortus imminens), čiji su simptomi krvarenje bez bolova. Ako ultrazvučni pregled pokaže da je plod živ, takvu trudnoću je moguće zadržati.

Započeti pobačaj (abortus incipiens), pri kojem su krvarenje i bolovi jači. I u ovom slučaju je moguće zadržati trudnoću, ako je plod još živ.

Pobačaj u toku (abortus in tractu) - varijanta spontanog pobačaja karakteristična po jakom krvarenju i bolovima, a plod (ili njegovi delovi) su već u kanalu materice.

Nepotpuni pobačaj (abortus incompletus), pri kojem krvarenje i bolovi traju neko vreme, a grlić je otvoren.

Potpuni pobačaj (abortus completus) je stanje u kojem su se bolovi i krvarenje smirili, a grlić se zatvorio.

Zadržani pobačaj (missed abortion) je naziv spontanog pobačaja ploda koji se normalno formirao, ali je prestala srčana radnja.

Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis), engleski (blighted ovum), što u prevodu znači veštičino jaje. Reč je o trudnoći kod koje ne dolazi do razvoja embrioblasta, dela iz kojeg se razvija embrion, a ćelije koje služe za ishranu ploda (trofoblasti) se razvijaju još neko vreme.

Grozdasta mola - Mola hydatidosa je poseban oblik pobačaja kada dolazi do grozdaste degeneracije trofoblasta.

Nekomplikovani i komplikovani febrilni pobačaj sa visokom temperaturom, koja se leči antibioticima.

Cervikalni pobačaj je stanje pri kojem se delovi odbačenog zametka nalaze u donjem delu materice i ne mogu da izađu, jer je stisnuto ušće materice.


Oceni članak
4.52
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
"3D štampanje jajnika": Nova tehnologija u borbi protiv neplodnosti
Nova 3D metoda mogla bi pomoći ženama koje boluju od raka jajnika ili su prerano ušle u menopauzu, da se ipak ostvare u ulozi majke...
Put do potomstva:  Želja za bebom odredila je naše zanimanje (FOTO)
Anita i Miodrag Kovačev iz Sente bave se jednim od najlepših poslova na svetu - oni fotografišu bebe. Kako su došli na ovu ideju i šta bi savetovali roditeljima koji žele da naprave divne uspomene, otkrio nam je ovaj uspešni fotografski par.
Poznate ličnosti otvoreno o vantelesnoj oplodnji
Svetlana Ceca Ražnatović, Ivana Peters, Seka Aleksić i mnoge druge slavne dame svojim primerima inspirisale su mnoge žene da ne odustanu od želje za majčinstvom.
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (28 poslato):

dejana 09/02/2012 19:30:59
Imala sam seksualni odnos i posle toga sam krvarila povremeno. I nisam dobila menstruaciju tog meseca, ali sam tako povremeno krvarila. Zatim sam sledeceg meseca dobila. Imala sam jake bolove i krvarila. Zatim me u sl mesecu, posle menstruacije, poceo da boli vaginalni otvor, i pre nekoliko dana sam izbacila nesto poput nekog klikera. mozete li da mi pomognete molim vas, uplasena sam.
Palac gore Palac dole
-47
snježana789 15/02/2012 15:06:48
Prije godinu i po imala sam dva spontana. Posle sam preiživjela manji stres, osjetila sam neko gušenje u prsima i knedlu u grlu, glava me je često boljela. I sada imam tu knedlu, ali ona stalno šeta. Možda bih trebala naglasiti da mije menstruacija ponekad neredovna. Da li bi to moglo da ima veze sa stresom? I da li postoji mogućnost da ponovo zatrudnih?
Pozdrav
Palac gore Palac dole
-6
katarina 13/03/2012 20:57:22
snezana proveri rad tiroidne zlezde. ja sam imala 3 spontana, i knedlu u grlu. ispostavilo se da mi tiroida radi usporeno. uvecana je zato i imam taj osecaj.
Palac gore Palac dole
1
zorica 31/07/2012 19:38:56
imala sam 2 spontana,razlog je tiroidna zlezda,radi usporeno,knegla u grlu stoi stalno i stah od novog spontanog.
Palac gore Palac dole
8
nina 25/10/2012 12:32:24
Postovani imala sam mola completa,iuradjena mi je kretaza sada pratim betu i trenutno pada cekam da padne ispod 5 tri puta,sta treba jos da uradim i molim vas za neki savet ili bolje objasnjenje jako sam uplasena i jako se lose osecam. Imam strah jer sam na internetu procitala svasta nesto metestaze na plucima i glavi ...kojiko je zaista opasno i do kada traje ta opasnost ? molim vas mi posavetujte kod kog lekara bi mogla to uspesno da lecim!hvala unaped
Palac gore Palac dole
-1
nina 01/12/2012 14:24:55
postovani naime ustanovila sam da sam trudna 4 ned. plod se normalno razvijao,pila sam femibion jedno jutro sam videla par kapi krvi i odmah sam otisla kod lekara koji mi je rekao da je plod u redu i da se to desava u pocetku trudnoce,zakazala sam pregled u 12 ned da bih uradila skrining test i doktor mi je tada ustanovio da srcane radnje nema da je plod zastao oko 8 ned u razvoju dg je bila missed da napomenem da sam imala dve velike glavobolje ali su me prosle za pola sata molim vas mozete li mi reci uzrok zasto se to desilo imam 20 god ovo mi je prva trudnoca tesko sam podnela i kiretazu ,trazim neki savet hvala
Palac gore Palac dole
-16
Sandra 11/12/2012 22:59:40
Ja sam pre dva meseca imala spontani,imam 21god , jako sam tesko podnela to ..jos uvek idem na analize i savetujem svim buducim mamama da pre ponovne trudnoce urade test torch ... Ja ujutru idem da radim , pa drzite mi fige da sve bude u redu ... :)
Palac gore Palac dole
-4
jelena 06/01/2013 15:26:07
ja sam pre osam meseci imala prvi spontani,malo sam sacekala pa sam ostala u oktobru ponovo prosle nedelje pre dve nedelje sam otisla kod doktora i rekao je da je kao prvi put nije napredovalo i prestala je srcana radnja napreduje do osme nedelje i samo stane bez bolova i nekih promena,imam 26 god i ovo mi je druga keretaza tesko sam podnela,molila bih za savet posto doktori ne znaju koji je uzorak,hvala u napred
Palac gore Palac dole
-6
irena 21/02/2013 11:52:52
imam dijagnosticirana celijakija pred 13 godini i se pridrzuvam na dietata.minatata godina imas spontan abortus vo 6 nedela srceto na bebeto prestana da raboti.dali ima nekakva vrska celijakijata i dali treba da pravam nesto posebno za da ostanam pak bremena i bebeto da prezivee.fala odnapred
Palac gore Palac dole
3
Katarina 14/03/2013 09:51:07
Upravo prolazim kroz missed spontani pobacaj.Srce je prestalo da kuca u 7. nedelji.Ovo je bila spontana trudnoca posle 3 vantelesna pokusaja.Mnogo sam tuzna i uplasena.
Palac gore Palac dole
-9
1 2 3 next ukupno: 28 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Postoji jedno staro, "zlatno" pravilo u ginekologiji, da svako krvarenje mora da se shvati kao mogući pobačaj, i da kao takvo mora da se tretira sve dok se to ne potvrdi ili ne isključi.
Stotine trudnica godišnje biva zaplašeno dijagnozom da im beba nije preživela usled grešaka prilikom ultrazvučnog pregleda, pokazuju istraživanja.
Žene koje u prvih šest meseci nakon pobačaja ostanu ponovo u drugom stanju izložene su najmanjoj opasnosti od komplikacija.
Zadatak stručnjaka za prenatalnu negu je da, kad god je to moguće, spreče ili na vreme uoče svaku promenu koja upućuje na anomaliju, u cilju rađanja zdravog deteta
Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Preko nje plod prima kiseonik i hranljive materije, stvara hormone... Ona ujedno predstavlja i barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma.
Recepti
Recept slika Pita sa paradajzom
Omiljeno letnje povrće može biti odličan dodatak i pitama sa sirom. Probajte!
Recept slika Teleće šnicle sa šparglama
Jednostavan recept za idealan obrok - spoj ukusne teletine i sočnih špargli!
Recept slika Zdrave grickalice: Čips od šargarepe
Pogledajte kako napraviti ukusne i zdrave grickalice, koje će predstavljati idealnu užinu za čitavu porodicu!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play