PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Želim bebu > Problemi > Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Vanmaterična trudnoća Foto: Shutterstock

Usađivanje jajne ćelije van šupljine materice je veoma je retko, ali opasno po život!

 

Vanmaterična trudnoća se javlja se u 0,3-1,5 odsto svih trudnoća. Budući  da dovodi u životnu opasnost pacijentkinju (uzrok je 13 odsto  smrtnih slučajeva koji su u vezi sa graviditetom), kao i zbog posledica koje ostavlja na mogućnost narednog začeća, vanmaterična trudnoća predstavlja veliki zdravstveni problem. O tome smo razgovarali sa dr sci med. Vojislavom Živanićem, ginekologom na KBC «Narodni front» i stručnim konsultantom Poliklinike «AnaLife».

 

Zbog čega, uopšte, dolazi do vanmaterične trudnoće?

- Zbog prepreka u transportu oplođene jajne ćelije. Naime, muška i ženska polna ćelija se spajaju u jajovodu, a dalji (normalan) put oplođenog jajašca je iz jajovoda do šupljine materice, gde se ono ugnezdi i dalje raste. Kada se zbog nelečenih, ili neadekvatno  lečenih infekcija razviju priraslice (adhezije) - one se ponašaju kao prepreka sprovođenju oplođenog jajašca u šupljinu materice. Tada se jajašce ugnezdi na mestu prepreke, pa trudnoća nastavlja sa rastom tamo gde ne treba. Posledica toga je vanmaterična trudnoća.

 

Kako nastaju prepreke koje ugrožavaju prirodno «putovanje» oplođene jajne ćelije?

- Prepreke (priraslice, odnosno adhezije) u organizmu žene nastaju kao posledica infekcije. Najčešće ih izazivaju:

  • polno prenosive bolesti, od kojih je najčešća hlamidija
  • upale jajnika i jajovoda
  • endometrioza
  • ranije vanmaterične trudnoće
  • posledice pobačaja
  • upala slepog creva, tuberkuloza genitalnih organa...

 

Kao što smo naveli, prethodne infekcije unutrašnjih genitalnih organa (jajovoda i jajnika), naročito ako su neadekvatno lečene ili nisu lečene - povećavaju rizik nastanka vanmaterične trudnoće za šest do deset puta. Tokom procesa zalečenja infekcije, osetljivi unutrašnji zid jajovoda često biva trajno oštećen. Ožiljno tkivo delimično ili potpuno zapušava lumen ovog organa, a kod jakih upala - priraslice se stvaraju u celoj maloj karlici. Na taj način se remeti normalna funkcija jajnika i jajovoda. Takođe, značajno se smanjuje mogućnost da žena zatrudni. Poremećena funkcija jajnika može da se javi i kao posledica endometrioze ili ranijih vanmateričnih trudnoća.

 

Da li i u kojoj meri hormoni utiču na pojavu vanmaterične trudnoće?  

- Rani hormonski poremećaji dovode do prevremenog usađivanja oplođene jajne ćelije: u jajovodu, ili zakasnelog usađivanja: u  grliću materice - u ovom slučaju oplođena jajna ćelija prođe celu šupljinu materice i ugnezdi se u grliću, a takva trudnoća se zove  cervikalna.

 

Koliko je cervikalna trudnoća česta pojava? Gde sve može da se (pogrešno) smesti oplođena jajna ćelija?

- Cervikalna trudnoća je toliko retka da se javlja u samo 0,1 odsto vanmateričnih trudnoća. U 95 odsto slučajeva se javlja u jajovodu, a četiri do pet odsto otpada na sve ostale lokacije (rog materice, jajnik, abdomen i grlić materice).

 

Iako je retka, ipak ste u fazi rane kontrole trudnoće, kakve besplatno sprovodi Klinika «AnaLife», dijagnostikovali i cervikalnu trudnoću.

- Pored toga što je izuzetno retka, takva trudnoća je i teška za dijagnostiku. Na ekranu se video majušni prstenčić trudnoće, koji se spuštao u grlić materice. Pacijentkinja je hitno upućena u bolnicu «Narodni front» i, na sreću, operisana bez ikakvih posledica (operaciju je izveo dr Stanojević). Koliko je situacija bila ozbiljna, biće vam jasnije kada čujete podatak da u slučaju cervikalne trudnoće važi pravilo da se uglavnom završava vađenjem materice.

 

Može li trudnica da prepozna simptome vanmaterične trudnoće?

- Simptomi su različiti, u zavisnosti od toga gde se «nalazi trudnoća». Mogu da se jave uobičajeni simptomi trudnoće, potom bol, pa krvarenje pet do šest nedelja od izostanka menstruacije. Kada se oplođeno jajašce uglavi u širem delu jajovoda, trudnoća polako širi jajovod, a krv se lagano izliva u trbušnu duplju. U tom slučaju se klinička slika razvija sporije (nekoliko dana). Međutim,  kada se oplođeno jajašce ugnezdi u uskom delu jajovoda, situacija je dramatična. Sve se odigrava veoma brzo. Jajovod prska, uz povredu većeg krvnog suda, tako da dolazi do naglog i jakog krvarenja u trbuh, a ženin život je ozbiljno ugrožen. Momentalno prskanje jajovoda, koji je prerastegnut rastućom trudnoćom i posledično krvarenje, opasno po život - ne mogu da se predvide, pa je vanmaterična trudnoća kao «tempirana bomba» u trbuhu.

 

Što se tiče kliničkih simptoma, naročito u ranoj fazi razvoja, vanmaterična trudnoća je kao kameleon. Može da liči na upalu jajnika ili slepog creva, na rani pobačaj, bubrežne i crevne kolike (bolove), itd. To je prava dijagnostička varalica, a pravovremeno otkrivanje mnogo zavisi od kliničkog iskustva dijagnostičara. Zbog maskiranih nekarakterističnih kliničkih simptoma i nepredvidivog toka - čim kliničar posumnja da se trudnoća ne razvija u materici, neophodna je hitna hospitalizacija žene.

 

Važno je napomenuti da se hormon trudnoće - beta HCG u normalnoj trudnoći otprilike duplira na svaka dva dana, a u momentu kada trudnoća može jasno da se vidi prilikom transvaginalnog ultrazvučnog pregleda - njegove vrednosti su 1000-1200 mIU/ml. Kada trudnoća ne može da se vidi na pomenutom pregledu, a vrednosti beta HCG-a su preko 1200mIU/ml, to je dovoljan razlog za hitan prijem u bolnicu. Sada vam je jasno zbog čega je toliko važan prvi ultrazvučni pregled kada pomislite da ste, možda, trudni. Jer, bilo koji test može to da potvrdi, ali samo dobar ultrazvučni pregled može da pokaže da je trudnoća u materici, a ne van nje.

 

 

Oceni članak
4.54
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Vaša iskustva: Čekala sam osam godina i osam dana da postanem mama
Jelena i njen suprug dugo su vodili bitku kako bi dobili potomstvo, a nakon bezbroj pregleda, analiza i testova, osim iskustva lekara i prirodnih preparata, najviše im je pomogla njihova velika želja da imaju decu.
Podmlađivanje jajnika: Nova metoda koja olakšava začeće
Sve veći broj žena suočava se sa sterilitetom usled prestanka normalne funkcije jajnika. Ovo je nova je metoda kojom se leči njihova prevremena insuficijencija
Saveti stručnjaka: Uspešna priprema za vantelesnu oplodnju
Dr Ivana Đurđević-Starović i psiholog Jana Aleksić savetuju šta bi sve trebalo da urade parovi koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (16 poslato):

Dragana 18/07/2012 13:09:35
Da li je normalno da dren curi 6. dan posle klasicne operacije vanmatericne trudnoce, prilikom koje mi je odstranjen jajovod?
Palac gore Palac dole
-1
Dragana 18/07/2012 13:09:59
Da li je normalno da dren curi 6. dan posle klasicne operacije vanmatericne trudnoce, prilikom koje mi je odstranjen jajovod?
Palac gore Palac dole
-2
mirjana ralic 27/08/2012 12:25:47
imala sam isto iskustvo pre dva meseca ,zanima me kada ste dobili menstruaciju..????
Palac gore Palac dole
-1
Ivana 30/08/2012 14:17:54
Ja sam menstruaciju dobila 35 dana posle operacije. Desava se da ona ne dodje i do 45 i 60 dana.
Palac gore Palac dole
-1
07/12/2012 23:13:52
Da li moze doci do vanmatericne trudnoce i ako sam imala poslenji ciklus
Palac gore Palac dole
0
07/12/2012 23:13:54
Da li moze doci do vanmatericne trudnoce i ako sam imala poslenji ciklus
Palac gore Palac dole
-5
Natasa 02/04/2013 09:57:18
Operisana sam pre 7 dana. Na izgled, sve je delovalo kao normalna trudnoca, s tim da sam imala tamno krvarenje 3 nedelje nakon saznanja da sam trudna. Nisam imala bolove, nesvestice niti bilo kakav simptom vanmatericne trudnoce, a ipak, plod je bio smesten u levom jajniku. Prezivela sam pakao. Moj ginekolog nije mogao da vidi plod ni nakon 7 nedelja starog ploda, beta je bila 15006, i tada me je ginekolog poslala na kliniku radi strucnije analize. Kada su me primili na pregled, hitno sam ostavljena u bolnici i istog trenutka bila spremna za intervenciju ako dodje do bolova. Iste noci sam dobila bolove koji obaraju na zemlju. Odmah su me pregledali i videli da je poceo da puca plod i hitno sam operisana. Sada se oporavljam fizicki, ali psihicki je jako tesko, jer postoji mogucnosta da mozda necu imati dece vise. Zao mi je sto se nije utvrdilo na vreme jer ako je plod manji, moze da se pobaci prilikom inekcija, bez ikakve intervencije i vadjenja jajovoda. Devojke, vodite racuna i radite beta test u prvom mesecu trudnoce na svakih 2-3 dana, jer on najbolje ukazuje na to da li je sve u redu ili ne. Sto se tice ciklusa, ja sam ga dobila 4 dana nakon operacije, kao i devojka koja je lezala sa mnom u sobi zbog iste intervencije i mislim da je to normalno. Najbolje je da proverite sa vasim ginekologom.
Palac gore Palac dole
3
Suzana 06/07/2013 06:32:54
Ja sam juce operisana zbog konstatovane vanmatericne trudnoce u desnom jajovodu. Mogu da se zahvalim svom ginekologu na odlicnoj dijagnostici koja mi je olaksala zivot u ovoj nesrecnoj situaciji. Bila sam u sedmoj nedelji trudnoce, nisam imala bolove i nisam krvarila. Juce mi je uradjena operacija a ja se vec danas odlicno osecam. Bolovi su minimalni, mogu da se podnesu bez ikakvih lekova. Cak sam uspela jutros na kratko i da ustanem i tom prilikom me je malo zaboleo stomak. Nadam se da ce oporavak biti brz i da nam se ovakva iskustva vise nece ponoviti.
Palac gore Palac dole
-4
maki 30/07/2013 18:01:18
Molim vas za odgovor ja sam imala 9.7.2013 mecu medjutim prestala mi je nakon 4 dana posle toga braon sicedak i posle deset dana mi se pojavilo ponovo krvarenje.vadila sam betu koja je bila 6-5 referente vrednosti <1.o molim vas da mi pojasnite dali je trudnoca u pitanju
Palac gore Palac dole
-11
zana 31/07/2013 14:11:35
Molim vas za odgovor.Ustanovljena mi je vanmatericna trudnoca i hitno sam operisana.Sad sam dobro,ne osjecam neke bolove,ali mi se pojavio malo krvi.Jel to se kome jos desilo poslije operacije i dali je to normalno ?
Palac gore Palac dole
1
1 2 next ukupno: 16 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Za dvadesetdvogodišnju mamu iz Tanzanije, trudnički stomačić bio je u pravo to – trudnički stomak, budući da njena beba nije rasla u materici, već u abdomenu!
Zbog čega se pojedinim trudnicama preporučuje mirovanje i kakav je protokol praćenja rizične trudnoće?
Uprkos tome što brojna medicinska udruženja apeluju na majke da odu ginekologu ubrzo nakon porođaja, tek nešto manje od polovine majki tako i postupi, pokazalo je jedno istraživanje.
Za uspešan tok i ishod trudnoće, pored opšteg zdravlja, važan je i uredan vaginalni sekret. Kako se eventualne infekcije prepoznaju i leče i na koji način mogu uticati na trudnoću?
Ubuduće će trudnice preglede kod ginekologa morati da zakazuju putem kol centra Doma zdravlja, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Kako objašnjavaju, cilj je smanjenje gužvi.
Recepti
Recept slika Krompir salata
Jednostavna i ukusna krompir salata odličan je prilog uz jela sa ribom...
Recept slika Kolač na brzinu: Tiramisu u čaši
Za samo pola sata i bez po muke na vašem stolu naći će se malo ukusno umetničko delo!
Recept slika Kru­še­dol­ska ri­blja čor­ba
Riblja čorba za gurmane
Pogledajte ostale recepte
Zajednica