PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Trudnoća > Zdravlje i nega > Krvarenje u trudnoći-ima li razloga za strah?

Krvarenje u trudnoći-ima li razloga za strah?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Krvarenje u trudnoći-ima li razloga za strah?

Postoji jedno staro, "zlatno" pravilo u ginekologiji, da svako krvarenje mora da se shvati kao mogući pobačaj, i da kao takvo mora da se tretira sve dok se to ne potvrdi ili ne isključi.

Krvarenje nije retka pojava u prvom trimestru trudnoće, stoga ne mora da znači da je u pitanju ozbiljniji problem. Međutim, krvarenje koje nastaje u kasnijoj trudnoći, odnosno u drugom i trećem trimestru - najčešće predstavlja znak ozbiljnijih problema. Zato je važno da se odmah javite svom ginekologu koji će preduzeti odgovarajuće zdravstvene mere.

Dosadašnja iskustva pokazuju da svaka peta trudnica (oko 20 odsto) iskusi neki vid slabijeg ili izraženijeg krvarenja u ranoj trudnoći. Međutim, ohrabruje činjenica da se kod oko polovine trudnica koje imaju znake krvarenja ne događa spontani pobačaj.  

Kada se posmatra ukupan broj trudnoća, svaka peta-šesta (15-20 odsto) se završava spontanim pobačajem, iz raznih razloga, i to u prvom trimestru, odnosno do 12. nedelje trudnoće. Valja napomenuti da mnogi rani pobačaji ne budu prepoznati, već se protumače kao zakasnela menstruacija.

 

Postoji više medicinskih naziva koji se odnose na spontani pobačaj. U čemu je razlika?

Kada je reč o spontanim pobačajima, oni mogu da budu:

1) preteći, stručni naziv je abortus imminens (iminens)

2) pobačaj u toku ili abortus in tractu (traktu) 

3) nepotpuni pobačaj ili abortus incompletus (inkompletus)

Razlog za ovu podelu je posledica iskustva koje nam govori da je preteći pobačaj moguće zaustaviti, dok pobačaj u toku ili nepotpuni nije moguće zaustaviti, odnosno sprečiti. Krvarenje iz vagine, zatim grčevi, to jest kontrakcije - koje su jače nego tokom menstruacije, kao i komadići tkiva u vidu krvavih «krpica», znaci su spontanog pobačaja. Pažljivom čitaocu neće promaći činjenica da se ne opisuje potpuni ili kompletni pobačaj. Praktično, kod svih pobačaja u manjoj ili većoj meri zaostaje deo tkiva, najčešće posteljičnog, pa je pravilo da se instrumentalno isprazni zaostali sadržaj materice.

 

Da li se rani pobačaji povezuju sa nekvalitetnom trudnoćom?

Apsolutno, bez obzira koliko to deluje traumatično. Za ženu je to, u prvom redu, psihotrauma. U početku je dominantan osećaj da je izgubljena beba, ali kada se stvari malo slegnu i kada se razmisli da sa trudnoćom nešto nije bilo u redu - onda se oseti izvesno olakšanje. Izuzetno je važno znati da, osim malog broja naslednih bolesti, koje mogu da se ponavljaju, velika većina pobačaja ne znači da će naredna trudnoća biti loša. Svaka trudnoća je za sebe i razlikuje se od drugih.

 

Da li se krvarenje javlja i kod vanmaterične trudnoće?

Bez obzira što je trudnoća nastala i opstala negde izvan materice - najčešće je to u jajovodu, može da se javi krvarenje. Možda je važniji karakter kontrakcija u donjem delu trbuha, koje su snažnije nego kod menstruacije. Uz te kontrakcije  može da se javi i oštar bol, kao ubod nožem. Sve je praćeno niskim vrednostima beta HCG (specifičnog hormona), uz ultrazvučni nalaz da se u šupljini materice ne registruje odjek embriona!

Statistički gledano, jedna od 4.000 trudnoća je vanmaterična. Žene koje su imale upalu jajovoda, prethodne vanmaterične (ektopične) trudnoće, ili neku operaciju u maloj karlici - u rizičnoj su kategoriji za nastanak ove trudnoće.

 

Šta prvo treba da uradite ukoliko prokrvarite?Ako se pojavi krvarenje, neophodno je da stavite uloške ili bar dnevne uloške, da bi se kontrolisala količina krvi. Ona se obično poredi sa količinom za vreme menstruacije: kao prvog dana, drugog ili poslednjeg dana menstruacije. Takođe, važno je i kako krvarenje izgleda: da li je u pitanju sukrvica, svetla ili tamna krv, itd. Ukoliko krvarite, nemojte da stavljate tampone ili da se ispirate, niti da upražnjavate seksualne odnose.

Da li postoje neka posebna stanja ili bolesti u vezi sa trudnoćom kada može da se javi krvarenje?

Postoji, mada se dosta retko javlja, jedna bolest posteljice koja se naziva grozdasta mola. U tom slučaju, placenta buja na račun embriona - koji nestaje, dok se posteljica uvećava u vidu mehurića, kao zrna grožđa. To dovodi do znatno većih dimenzija materice nego što bi odgovaralo očekivanoj veličini trudnoće. Takođe se javlja krvarenje, koje može da bude manjeg ili većeg intenziteta. Uz to, što je veoma važno, visoke su vrednosti beta HCG. Karakterističan ultrazvučni nalaz, tako tipičan za molu (Mola hydatidosa) suvereno razrešava dilemu o kakvom poremećaju trudnoće se radi.

 

Koji su najčešći uzroci krvarenja u prvoj plovini trudnoće?

Većina trudnica zapaža da se pojavio rozikasti iscedak, šest do dvanaest dana nakon ovulacije. Ovo krvarenje u tragu može da traje nekoliko sati ili par dana. Opisana pojava je posledica urastanja oplođenog jajašceta u, za to pripremljen, unutrašnji sloj materice (endometrijum) - koji je obogaćen mrežom nabujalih, malih krvnih sudova. Pojedine infekcije u maloj karlici i urinarnom traktu mogu da dovedu do izvesnog krvarenja.

 

Da li seksualni odnosi mogu da dovedu do krvarenja?

Posle odnosa takođe može da se pojavi slabije krvarenje, jer je grlić materice uvećan i osetljiv, pa je moguće da polni odnos bude uzrok ovog, doduše bezopasnog, krvarenja. U svakom slučaju, dok ginekolog ne obavi pregled, ne preporučuje se dalje upražnjavanje seksualnih odnosa, iz preventivnih razloga. Inače, odnosi sami po sebi, kada je sve drugo u redu, ne mogu da izazovu pobačaj.

 

 

Koji su najčešći uzroci krvarenja u drugoj polovini trudnoće?

Druga polovina trudnoće, odnosno trudnoća posle 20. nedelje, ima svoje osobenosti, pa i u pogledu pojave krvarenja. Najčešće, krvarenja malog intenziteta se javljaju kao kontaktno krvarenje. To se dešava zbog osetljivosti grlića materice, koji je zahvaćen nekom manjom infekcijom, što je u trudnoći česta pojava.

 

Koja krvarenja mogu da budu opasna i da ugroze zdravlje bebe i majke?

Postoje stanja kada dolazi do odlubljivanja posteljice od unutrašnjeg sloja materice (abruptio placentae), što može da bude praćeno vaginalnim krvarenjem. Abrupciju placente doživi mali broj trudnica, a to se najčešće dešava nakon sedmog meseca trudnoće. Pored krvarenja, javlja se intenzivan bol u trbuhu, dok trudnica zapada u stanje šoka, tako da je bolničko lečenje hitno i neodložno.

 

Koje trudnice spadaju u grupu sa povišenim rizikom za ovo stanje?

One koje su već rađale, koje imaju miom ispod posteljice, starije od 35 godina, koje su prethodno imale abrupciju placente, trudnice sa posebnom vrstom anemije - kada su eritrociti u obliku srpa, sa visokim krvnim pritiskom, posle traume ili ozlede trbuha - najčešće izazvanih u saobraćajnim nesrećama, kao i kod upotrebe kokaina.

Odlubljivanje posteljice može da nastane i pre nego što su počeli trudovi, a to se dešava u poslednjih 12 nedelja trudnoće.

 

Da li nepravilan smeštaj posteljice može da bude uzrok krvarenja?

Placenta previja nastaje kada posteljica delom ili u celini prekriva unutrašnje ušće grlića materice. Javlja se kod svake dvestote trudnice i zahteva hitnu hospitalizaciju. Krvarenje obično nastupa bez bolova. Srećom, uz redovne preglede i dobru ultrazvučnu dijagnostiku, nije teško utvrditi postojanje nepravilno usađene posteljice, odnosno placente previje i blagovremeno preduzeti sve neophodne mere.

 

Koje trudnice moraju posebno da vode računa o položaju posteljice?

Trudnice koje su pod povišenim rizikom za placentu previju su one koje su već rađale, koje su imale carski rez ili neke operacije na materici, kao i one koje imaju višeplodnu trudnoću.

 

Da li krvarenje može da bude znak prevremenog porođaja?

Vaginalno krvarenje može da bude znak porođaja. Inače, nekoliko nedelja pre očekivanog porođaja može da ispadne sluzavo-krvavi čep, koji ukazuje da je moguć prevremeni porođaj i zahteva neodložan pregled ginekologa. Zato ne činite ništa na svoju ruku, već se obratite vašem doktoru ili dežurnoj službi, u zavisnosti od doba dana kada ste primetili krvarenje iz vagine.

 

 

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer


Oceni članak
4.48
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Aktivna trudnica: 8 pravila za vežbanje u trudnoći
Ukoliko ste ljubitelj sporta, ne očajavajte, jer slobodno možete vežbati i tokom drugog stanja, ali uz par pravila...
Komplikacije u trudnoći: Kako negativna krvna grupa može dovesti do problema u drugom stanju?
Majčino telo može detektovati detetovu krv kao strano telo i početi da stvara antitela što dovodi do komplikacija u trudnoći.
Zika virus u Evropi: Ima li razloga za strah?
Do 27. januara, zika virus se pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja nekih od njih već savetuju da se trudnoće, po mogućstvu, odlože, preneo je Tanjug.
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Spontani pobačaji nisu retki. Na 100 oplođenih jajnih ćelija, održi se 20 do 25 trudnoća. Na samom početku, žena ponekad i ne zna da je bila trudna, osim što primeti da joj kasni menstruacija.
Abrupcija posteljice, placenta previja i placenta akreta su tri ozbiljna stanja koja se mogu javiti u poslednjem trimestru trudnoće, i koja, u većini slučajeva, zahtevaju hitnu intervenciju.
Da li zavaljena materica može da predstavlja problem za začeće?
Spontani pobačaj je psihički i fizički teško iskustvo za ženu. Zato vam nudimo odgovore na pitanja koja bi mogla da olakšaju prelazni period i ubrzaju oporavak koji će doneti novu, do kraja iznesenu trudnoću.
Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Preko nje plod prima kiseonik i hranljive materije, stvara hormone... Ona ujedno predstavlja i barijeru za prolazak štetnih materija iz majčinog organizma.
Recepti
Recept slika Engleska musaka (cottage pie)
Obogatite klasičnu musaku krompir pireom, graškom i šargarepom!
Recept slika Krem od malina sa prelivom od jagoda
Kako je to lepo čuti, a tek probati...
Recept slika Pileća džigerica s pirinčem
Ovo ukusno i jednostavno jelo zdrav je izbor za sve članove porodice jer, zahvaljujući gvožđu koje sadrži džigerica, poboljšava krvnu sliku.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play